fredag 31 juli 2009

Födelsedag ;)

Jag vill bara säga ett tack till alla er som grattat mig på födelsedagen idag, på olika sätt. Ni är värdefulla för mig. Kram till er alla =) Tack!!
storasysters blogg =) följ länken så ser ni mig som mycket ung =)))

torsdag 30 juli 2009

Meditativ känsla

Jag ska ut i skogen och plocka lite hallon nu. Igår plockade jag blåbär och i förrgår plockade jag blåbär. Jag var även ute på en minitur av hallonplockning i går. Men nu ska jag ut och se om jag inte kan fylla min lilla spann.
Att gå i skogen och plocka bär är rena meditationen, för mig. Jag bara går och tankarna får inte riktigt grogrund, utan jag bara är ett med skogen och ser bara efter mer tuvor/buskar med bär.
Att man sedan kan njuta av det man plockar senare i höst/vinter är ju ytterligare ett stort plus.

Jag har en spann med blåbär som ska rensas senare idag, men det går snabbare än vad jag trodde från början. Jag har ju redan rensat en hel del =)

Jag trivs otroligt bra ute i naturen, antingen det gäller att promenera eller cykla, eller som nu plocka bär. Man upptäcker alltid nya saker i naturen, även om man varit många gånger på samma ställe i skogen så kan man ändå se nya saker när man kommer dit nästa gång. Det är nog det jag tycker är så fantastiskt!

En av mina bloggvänner skrev häromdagen om landmärken i naturen. När jag läst det började jag tänka på mina landmärken , man har en del som man tar för givna, men ibland kan de raseras. När stormen Gudrun gick fram förstördes en del av våra landmärken, det kändes som det var en nära vän som försvann.

Vi människor kan också vara "landmärken" för andra människor. Man önskar att man är landmärken till sina barn, de ska veta att man alltid finns där för att stödja och hjälpa dem. Det ska vara lätt för dem att hitta mig. Det är inte alla förunnat att ha föräldrar som är landmärken. Utan det kan till och med vara så att barnen får bli landmärken till sina föräldrar, vilket kan kännas tungt ibland. Då har man som barn, ingen som står rakryggad upp och kan stötta i vått och torrt, och bara finnas till hands om det behövs. Men då har man förhoppningsvis hittat någon annan människa som kan vara ett landmärke för en.

Eftersom jag jobbar som lärare har man fått stötta en och annan elev, och förhoppningsvis varit som ett tydligt landmärke för dem. Man vill ju visa dem rätt väg i livet. Jag fick igår ett mail om vad sunt förnuft kan betyda, och tyvärr är det som det stod i mailet att sunt förnuft finns snart inte hos gemene man längre. Utan det har istället blivit utbytt mot bl.a.

"JAG VET MINA RÄTTIGHETER",

"JAG VILL HA DET NU!",

"DET ÄR NÅ'N ANNANS FEL"

"JAG ÄR ETT OFFER"

Det är synd om det blir på det viset att det enkla tankesättet försvinner. Sunt förnuft är ibland det enda som behövs för att klara sig bra i livet. Om man dessutom lägger till kunskap som vi i skolan förmedlar eleverna, kommer de att klara sig bra i livet. Det är min uppfattning i alla fall.

söndag 26 juli 2009

Tillbaka igen...


Då har man alltså varit iväg på en minisemester i Växjö och på Öland. Det har varit några härliga dagar där man bara varit och njutit av sällskap och ledighet. Vi åkte till dotterns lägenhet och utgick därifrån för vår resa till Öland. Det var över 20 år sedan vi var på Öland, så de var roligt att komma dit. Men innan vi kom fram till Öland fick Kalmar ett besök av oss, det var en mysig stad att gå och strosa i. vackert väder och mycket folk som gick omkring på gatorna.
Denna gången när vi kom till Öland beslöt vi oss för att åka till den södra delen av ön. Långe Jan fick ett besök, och i naturrummet på Ottenby fågelstation lärde vi oss mycket om fåglar. Och igår hade de även besök av sälar, knubbsäl och viksäl låg och solade sig på stenarna utanför fyren.

Vi åkte på västsidan ned till Ottenby. Det var inte alls så mycket hus eller folk som det är om man åker norr ut. Där var det riktigt trivsamt att åka i sakta mak och se ett annorlunda landskap.
Alvaret är en natur som är mycket säregen. Jag fattar inte vad djuren som går på betet där äter egentligen? men de verkar trivas i alla fall, så något finns det väl att äta...
Vi åkte andra sidan upp till bron igen. Där var om möjligt ännu vackrare. Vilka fina små hus med stenmurar omkring. Det ord jag tänkte när vi åkte där var: pittoreskt, det var vad det var där. Vi åkte även förbi både nya och gamla vindkraftverk. Väderkvarnar finns det gott på solen och vindarnas ö. Vi stannade till vid en väderkvarn och man hade gärna velat höra brädorna i kvarnen berätta vad den varit med om. Det är ett fantastiskt bygge! Vi har ju en egen kvarn som drivs med vattenkraft, den renoverade vi 1990 och vet hur mycket arbetskraft det krävdes för att få alla bitar på plats. I en väderkvarn finns samma tunga delar, men där ska de dessutom lyftas upp en bra bit i luften.....att de bara orkade det?? Den kvarnen vi var inne i var väderbiten och gisten, men det var som man kände i historien som sitter i väggarna.


Det är trevligt att komma till dotterns lägenhet, även om det är en riktig studentlya är det en lägenhet där allt väsentligt finns på plats.


Varför ska man ha så stort hus egentligen??
Men ok. jag hade nog inte klarat av att bo på så liten yta i längden, men det har verkligen sina fördelar att inte kunna samla på sig så mycket saker. Jag tror att vi ska hyra ett bord på loppis, för vi har många prylar som vi inte behöver. Men det finns säkert många andra som kan behöva just dessa saker. Men tills dess får jag väl ha alla saker i mina välfyllda skåp och en del är ju även undanstoppade på vinden....behöver jag dem tro?? Framtiden får utvisa detta =)

fredag 24 juli 2009

Minisemester

Vi åker till Växjö nu. Ska bli skönt att komma dit och ha ett ställe där vi kan sova, dotterns studentlya står ju tom =)
Vi utgår därifrån till Öland, om det är väder som tilltalar oss...
Annars tar vi dagen som den kommer, inga krav eller tider att passa... innan söndag middag då dottern ska hämtas i Halmstad.
Senare på söndagskvällen ska vi åka till Gryteryd och planera vidare till 50-årsfesten vi ska på senare i sommar.
Så det blir verkligen en minisemester ; )

onsdag 22 juli 2009

Födelsedag ;)

Idag fyller äldsta dottern 21 år, och jag har haft fullt upp med att göra pajer, smörgåstårta och vanlig tårta med hallon som mannen plockade. Det är fullt av bär i skogen, och stora är de också. Här är en bild på tårtan
Hallon i massor, mums ; )
Vi har haft två sittningar idag. En med farmor och smörgåstårta och nu är kompisarna här och äter av pajerna .
Sommaren är ofta indelad i före och efter födelsedagarna...när passar det att göra vad?...hinner vi det innan firandet? Vi har tre födelsedagar på sommaren. Nu är två avverkade, så gott som i alla fall ; ). Den tredje är min och den kommer att passera helt obemärkt, om jag får bestämma. Nu är det färdigfirat för i år. Det är också en fördel med att fylla år på semestern, vill man åka bort så kan man det.

Lyssnade på sommar idag när jag gick i köket och donade, Lasse Berg, en författare var det som talade idag. Och det var mycket intressant som han fick sagt. Han pratade om sina resor runt om i världen. Han hade besökt några olika urinvånare i Afrika och delgav oss lite om vad han var med om där. Vilken upplevelse det måste vara att få komma till ett sådant ställe och få uppleva det som kanske ingen varit med om tidigare. Jag tycker att det är bra att man kan gå in och lyssna på programmen flera gånger eller om man missat något program som man ville hört, via nätet. Kan varmt rekommenderas!

Vi funderar på att åka till dottern lägenhet i Växjö i morgon, och utgå därifrån till Öland och orterna runt där. Kanske åker de yngsta döttrarna med och går på Öppet hus som universitetet har på fredag. Mellandottern har kommit på en utbildning där till hösten, men är lite tudelad om hon ska gå där eller försöka få jobb. Vi får se vad det blir, hon har i alla fall tackat ja till platsen tills vidare. Om de följer med kommer de att ta bilen och vi tar motorcykeln, för då kan vi stanna lite längre och få en minisemester till =)
Men innan vi åker i morgon måste vi plocka hallon, de är så stora och växer nära huset. Och har vi gott om tid kanske vi plockar blåbär också, de är jättestora de också. Jag tycker att sylt av olika slag är gott att ha till vintern. En favoritsylt är svartvinbärssylt, men vi har inga egna vinbär. Våra buskar blev för gamla och sedan har det inte blivit några nya, så det får vi ragga upp hos andra. Vi får se om det blir några i år.

tisdag 21 juli 2009

Tisdagstema: fordon

Vi var i Varberg i fredags och tittade på bilar och flygplan
på Wheels & Wings. Det är mycket fint man får se när man åker dit.
Där såg jag bl.a. denna fina bil....det kan man kalla fordon =)


söndag 19 juli 2009

Fototriss: Smultronställe

Detta är mitt smultronställe nr 1, jag har några till, men detta är favoriten.

Vår badvik, utsikt från bryggan

Bryggan där vi badar

Bryggan där vi äter

Detta är semester för själen att få sitta här och bara njuta eller ta sig ett dopp =)


Sysselsättningen på en söndag i Juli

Idag bestämde jag mig innan jag gick upp att det skulle bli fönsterputsning, och det blev det också. Trots att svägerskan ringde och tyckte att vi skulle komma till Götet och gå på museum, men jag sa nej ganska bestämt, nu måste fönstren göras!!
Jag har ont i höger axel och sida så jag fick lite hjälp med putsandet. Vi, jag och maken, gick mycket systematiskt tillväga: jag plockade undan växterna och annat som stod på fönsterbrädan, maken tvättade fönstret, invändigt och emellan med mirakeltrasan, jag torkade torrt med torr mirakeltrasa. På det viset gjorde vi rent alla fönstren runt hela huset, för när det var klart inomhus så gick vi ut och putsade. Det kändes skönt när allt var klart =))

Jag hade tänkt hinna med en cykeltur, men det var inte lätt att få till en sådan mellan skurarna, jag ville inte bli genomblöt en gång till denna veckan... så det blev till att baka lite i stället.
Kommande vecka har jag två födelsedagar, den första i morgon, då mannen fyller år. Näst födelsedag är på onsdag då äldsta dottern fyller 21 år. I morgon firar vi inte med några gäster utan vi tar det på onsdag istället. Så i morgon åker jag och mannen ut och äter middag på något trevligt ställe. Anledningen till att det bara blir vi två är att inga andra är hemma i morgon. En dotter är med och sjunger på morgonen men sedan åker hon iväg till jobbet, och de andra två är på semester på olika håll =)
Men sång och presenter kommer han att få på morgonen i alla fall =))

Ikväll har tre väninnor varit här och ätit lite av det nybakade kakorna. Vi ska gå på en femtio-årsfest om en månad och tänkte ordna med ett uppträdande av något slag...avslöjar inte mer nu ifall bloggen läses av den det berör, men bra blir det i alla fall =)))

Sitter och planerar lite inför kommande veckor...Växjö och Öland kommer nog att få ett besök likaså Falkenberg, där vi kanske lyssnar på Helené Sjöholm eller går på Vallarna och tittar på fars. Jag ska även jobba lite med mina PIM-uppgifter och göra ett gympaprogram till höstterminen. Tiden går fort tills skolan börjar igen.

Jag sökte även till kurser på Göteborgs universitet inför hösten, och jag kom in. Det är kurser som går på halvfart och nätbaserade, så jag får se om jag kan orka läsa det upptill mitt jobb...tål att tänka på.

lördag 18 juli 2009

1-årskalas med husvisning

Idag var vi bjudna på 1-årskalas med bulle och tårta. Vilka tårtor det var!! Helt otroliga tårtor dessutom, blåbär, hallon, jordgubbar och utseende som en kanin med chokladbotten. Jordgubbstårtan hade sockerkaksbotten och vaniljkräm, båda var supergoda =)

Igår var vi på Wheels & Wings i Varberg och tittade på alla vackra bilar. Vi åkte mc ned i underbart väder. På kvällen när vi kommit hem och vilat en stund, tog vi bilen ned till Varberg igen, men nu med tre ungdomar i bilen. Våra två yngsta döttrar följde med ihop med en grannkompis för att titta på cruisingen med alla fina bilar genom Varbergs centrum på kvällen.
De såg på detta samtidigt som vi var hos kollegor till mig och grillade, och åt och drack gott.

Vi brukar åka ned till Varberg för att se på alla fina bilar, men vi brukar åka på lördagen. Det kommer vi inte att göra fortsättningsvis, för hädanefter kommer vi att åka på fredagen, om de inte är ösregn förståss =)

Till alla er som inte varit och set på alla polerade "raggarbilar" och specialbyggen vad det gäller motorer, säger jag bara : Försök att åka dit någon gång, det är mer än sevärt!!

Innan i veckan var jag och maken ute på en cykeltur. Vi cyklade runt sjön Fegen, en tur på knappt 7 mil. Vi började på morgonen i underbart väder, lagom varmt och ingen vind, kan man begära mer? När vi haft vår paus med kaffe och smörgås halvvägs och efter ytterligare en stunds resa till min frissas sommarstuga, där vi stannade och fick energi i form av saft och kaka, började det störtregna och vi hade fortfarande ca 2,5 mil kvar innan vi var hemma.
Jag kan bara säga att vi var mer än blöta när vi kom hem, men de sista milen gick fort kan jag tala om =)

Min nya cykel står längst fram =))

Så här idylliskt var det när vi rastade i norra änden av sjön och samtidigt ser ni en bild på min cykel, som jag börjat att älska =)))fredag 17 juli 2009

Wheels & Wings


Här är bara en av alla fina bilar vi ser just nu:) Jag är själv lite sugen på en MG;). Flyguppvisningarna är fantastiska. Vi åker snart hemåt på mcn. Det är lite varmt med alla kläder tycker jag.

söndag 12 juli 2009

Två cyklar =) ?

Idag hände det något mycket roligt...
Jag fick tillbaka min cykel, den blev upphittad en bit från oss.
Det var ett rykte som en granne hört om en upphittad cykel som nådde oss.
Vi kontaktade personen som hade tagit hand om den upphittade cykeln via telefon,
och jag kunde på telefon förstå att det var min cykel som var hos dem =)
Det blev en tur på moppen för att kolla så att det var rätt, sedan en tur hem och hämta gubben och hittelön. Därefter cyklade jag hem på min favoritcykel med ett hjärta som slog glatt i bröstet på mig. Det enda som saknades var lite pengar jag hade i en sadelväska och mina cykelhandskar, de kan jag bjuda på, jag fick ju tillbaka cykeln =)))

Y9C_71402_svart.jpgSå ser min nya ut!!

Men det är ju så att jag har köpt en ny cykel, en likadan som blev stulen , fast den nya är svart och den andra är blålila ....så nu har jag två fina cyklar och den nya verkar bli en favorit den med. Cyklade på den i går kväll när mörkret kommit och jag har en generator i navet så jag behöver inga batterier eller dynamo nu när jag cyklar =)

Vi löser det nog så att maken får min äldre favorit och jag behåller den nya, så har vi lika många växlar när vi är ute och hojar...men nu kanske han kör ifrån mig när han har den möjligheten.
Men det är något jag bjuder på...jag fick tillbaka min cykel och det är riktigt roligt =)

Ny fotolänk

Träd är temat denna vecka, detta var vad jag bistår med =)


fredag 10 juli 2009

Fredagsfoto: Brygga


Jag kunde inte motstå denna veckas fredagsfoto, med tanke på hur mycket tid vi tillbringar på vår brygga under sommaren.
Här äter vi frukost efter morgondoppet och kvällsmat efter kvällsdoppet =)

Här kan ni se på fler bryggor, eller varför inte delta med en egen bryggbild?

måndag 6 juli 2009

Bara varadag

Idag har jag inte gjort många knop =)
Det har varit riktigt skönt att bara vara, ja jag har förstås lagat mat och skött om tvätten och lite till kanske. Men för övrigt hade jag inga måsten, när middagen var uppäten och allt undanplockat tog jag solsängen och satte den på ett ställe där det var lä. Där låg jag sedan och halvsov och lyssnade på suset från träden, det var en riktigt skön stund som varade i nästan två timmar.

Tidigare idag gick jag en promenad, ja jag fick gå idag då någon varit framme vid vårt hus och stulit min cykel i förra veckan. Den stod inställd i ett cykelställ bakom vårt garage ca trettio meter från vårt öppna sovrumsfönster, när den blev stulen. Det är tråkigt när man inte kan känna skillnad på vad som är mitt och ditt. Det var en cykel som jag verkligen älskade och använde flitigt. Nu måste jag skaffa en ny och de kostar ju en hel del =( pengar som man kunde gjort andra roliga saker för...

När jag var ute på promenaden såg jag att det finns otroligt mycket blåbär, får försöka att plocka lite någon dag.

I morgon är det ett besök hos föräldrarna som står på dagordningen. Som det ser ut nu kommer alla tre flickorna att följa med, kul!

Så blåbären får stanna kvar i skogen till på onsdag eller om jag hinner ta en tur ut i morgon eftermiddag.

I förra veckan träffade jag två av mina bloggvänner , så kul det var att träffa dem live.
Vi hade mycket att prata om och tiden bara rann iväg. Så det kommer med all säkerhet att bli fler träffar i den konstellationen. Vi bor ju ganska nära varandra så det krävs inte så mycket planering innan vi kan träffas.

Vi träffades på ett mycket trevligt Café, Café Herrestad. Till vilket jag varmt kan rekommendera ett besök på.