tisdag 25 augusti 2009

Hej och hå, veckorna gå =))

Nu har eleverna gått i skolan i en vecka, och det har varit en mycket bra vecka. Jag har börjat lära känna mina nya elever riktigt bra, tycker jag. Det börjar nu utkristallisera sig de olika grupperna som nästan alltid blir när det bildas nya konstellationer. Men jag känner att det även är en bra

klassgemenskap som börjat växa fram. Det verkar som de själva vill ha en god klassgemenskap, alla vill åt samma håll. Det är nog det som gör mig gladast, den gamla klassen var precis tvärt om, 23 individuallister som inte kunde se sin egen del i problem med att få gemenskap att uppstå. Därför känns det extra roligt för oss mentorer just nu.


Vi var alla på utbildning, i livskunskap, SET vilket alla arbetar md nu på hela skolan, F-9.

Det har efter undersökningar visat att SET på skolan ger resultat, så vi är mycket på och hoppfulla för detta material som vi har att tillgå.

Ni kommer säkert att få läsa mycket om mina framgångar och/eller motgångar vad det gäller klassgemenskapsbyggandet.


Kan väl även i förbigående säga att det var ett flertal av alla 87 personer som var med på utbildningen, som var i två dagar, som fick med sig en mindre trevlig bakterie hem. Så nu sitter jag och visar film på mina hkk-lektioner, vi ska inte hantera livsmedel på ett tag. Jag har inte bakterien i mig, men man n måste vara extra försiktig då 39 av alla som var med har haft besvär......

Just nu tittar årskurs 9 på filmen Super size me. Vi brukar visa den för årskurs 9, för att visa vad som kan hända om man väljer att bara äta snabbmat, vid alla tillfällen på dagen. Det är skrämmande att se hur fort det går att försämra en kärnfrisk kropp. Han skulle äta allt på Mc.Donalds, frukost, lunch och middag under 30 dagar. Efter tio dagar såg man en kraftig försämring av allmäntillståndet. Något annat som jag vill att eleverna ska förstå är att storlekarna blir bara större och större på många snabbmatsmål. Muffins är en sak som fördubblats i storlek sedan jag var liten, man tycker att man bara äter 1 muffins men storleksmässigt är det minst som två var tidigare. Vi är i detta fallet på väg att bli riktigt ”amerikaniserade”. Det står en liten artikel i Aftonbladet idag om hur storleken verkligen kan spela roll, på matens storlek på tallriken, alltså inget annat =) Det står där om våra färdiga smörgåsar som vi köper är lika långa som underarmen är, en baguett är idag= vad vi kallade en smörgås förr. På många ställen som säljer färdiga mackor finns det inga ”vanliga”

storlekar på smörgåsarna utan det är ”supersize” som gäller. Hos ungdomar tror jag inte ens tanken finns om att de är onormalt stora, utan det är den normala storleken för dem. Jag vågar bara inte tänka mig framåt i tiden....hur stora portioner får man då på färdigmatställena??? Till maten ska man dessutom dricka en stoooor mugg med söt läsk.....


Igår hade jag en helt ljuvlig dag efter jobbet, jag åkte ned till sjön med kaffe på termos och dagstidningen. Där badade jag och sedan låg jag alldeles själv och bara njöt i solen. Efter någon timme kom mannen dit också, vi hade verkligen en avkopplande stund i eftermiddags/kvällssolen.

Innan vi åt kvällsmat tog vi vår vanliga tur på cykel och sedan ett härligt kvällsdopp. Säger bara att livet är härligt!!


Våra tre döttrar var i Växjö för att hjälpa Hannah att fixa till de saker vi köpte när vi var på IKEA i lördags. Nytt soffbord, en arbetsplats och en hylla till badrummet satte de ihop bl.a. De sa när de kom hem vid midnatt att det blev mycket bra.

IKEA är en underbar affär att gå i om det inte är för mycket folk, man kommer på att det är mycket man skulle vilja ha till sitt hem. Men man får ta lite i taget....


Moa blev av med sin fasta tandställning igår. De plockade upp henne i Värnamo på väg till Växjö.

Hon hade inte sagt ett ord om detta till någon....glad överraskning och tänderna är såååå fina nu =)))

måndag 17 augusti 2009

I morgon kommer eleverna =))

Nu har vi haft alla planeringsdagar, och det har varit fullt upp...har knappt planerat till den första dagen ens. Men det kommer säkert att gå bra att träffa den nya klassen. Det är lite ovisst om jag blir ensam till att ta emot klassen i morgon, min mentorkollega väntar sitt andra barn, ja han ska bli pappa. Den blivande mamman har redan passerat tio dagar över tiden, så det kan bli när som helst =) Men det vore roligt om han kan vara med första dagen med klassen.

Vi var på två utbildningsdagar i förra veckan, de handlade om SET. Vårt rektorsområde har utbildat 15 SET-piloter som i sin tur höll i utbildningen för alla oss andra. Det var givande och trevliga dagar, vi var 87 st allt som allt som bodde och jobbade tillsammans. Vi fick själva prova på hur sådana lektioner är upplagda, med övningar och annat, det var spännande och lärorikt. Jag ska ha en del av dessa övningar redan i morgon förmiddag, med min nya klass. Det handlar då om lära känna varandra övningar, namnlekar och koncentrationslekar.

Jag känner att det kommer att bli mycket bra att arbeta med ett sådant material, vi har fått en bok/klass i varje arbetslag. I böckerna vi jobbar med lär man sig att vara Social mot andra eller Emotionell mot sig själv, det är vad Träningen går ut på, som en av SET-piloterna utryckte saken. Och det är nog mycket det som gör att skolmiljön blir trevlig. Man måste kunna veta och känna igen sina egna känslor innan man kan vara bemötande mot andra. Eleverna kommer att få lära sig att skilja på olika känslor, vi ska sätta namn på hur de känner sig i olika situationer bl.a. Sedan ska man lära sig att undvika ordet inte, man får se det positiva och lyfta fram det "det var roligt att ni kom i tid" så kan det låta till dem som inte kom försent, t.ex. Jag kommer att återkomma med mer detaljer när jag lärt mig mer, men jag tycker att det ska bli spännande.

Så jag ser fram emot glada dagar med roade elever =)

I onsdags var vi på Diggiloo när turnén besökte Ullared, det var verkligen mycket bra, musik för alla åldrar. Första akten var till ända och pausen hann även den ta slut innan himlen formligen öppnade sig. Så vi satt 1 1/2 timme i regn och åter regn, men det var så bra så vi satt kvar hela tiden.
Här ser vi Arja som primadonna

Torsdag-fredag var vi då på utbildning i Simlångsdalen där vi lärde oss mycket mellan alla goda måltider och fikapauser...tur man inte är är på kurs jämt, då hade jag verkligen rullat fram =)
Vi hade en underbart rolig och gemytlig kväll på torsdagen, där alla kände gemenskap och övade upp skönsången i kapp med vad dryck och mat försvann från tallrikarna. Vilka härliga kollegor man har =)
Jag hann även med ett morgondopp (hade gärna visat bilder från
våra övningar, men har inte fått lov av de andra att lägga ut bilder)

När jag kom hem, sent på fredag eftermiddag, var det bara att åka iväg på en gång. Vi skulle ju öva en sista gång innan festen på lördagen. Det gick bra och vi i gänget fick många glada skratt. Direkt från den övningen bar det iväg till svägerskans torp, hon var här uppe över en natt och ville bjuda på grillat. Det var också trevligt och gott.

Lördagen bar det iväg till Sjönevads marknad, det var lite folk och regnet hängde i luften, men dit måste man bara åka. Något litet fynd fick ändå följa med hem...

Festen var lyckad med god mat och mycket dans till en bra orkester. Vårt lilla uppträdande gjorde succé!! Vi mimade till schlagerstjärnors musik och hade roliga kläder på oss. Tänk vad det behövs lite för att folk ska skratta. Lena Ph är en favorit att ha med i sådana sammanhang, Malena Ernman var också med liksom Caroline af Ugglas. Jag och en kompis skulle föreställa tvillingarna Rongedal. Vi är omaka till utseendet och med nylonstrumpa på huvudet och inövad dans var det inte svårt att skratta när de såg oss. Så det blev verkligen lyckat! Nu får vi snart börja ladda för en ny jämn födelsedagsfest =)

tisdag 11 augusti 2009

Börjat jobba igen =)))

Så har arbetet dragit igång igen, det var roligt att träffa alla kollegor igen. Även om vi denna sommar "fuskat" och träffats två gånger på lovet, kändes det kul att verkligen se alla kollegorna igen. Det är dessvärre så att några riktigt duktiga och goa kollegor har fått flytta på sig, pga personalöverskott. Man saknade dem idag, när alla skulle vara på plats.

Vi har gjort en rockad med elevhälsan, de ville ha vårt arbetsrum och vi skulle ta deras, så idag såg det ut som om en tornado gått fram bland våra skrivbord och hyllor. Jag och två lagkollegor har inte fått en enda hylla vid vår arbetsplats än...pärmar, tidskriftssamlare och lösa papper blandat med böcker ligger på skrivbordet, jämte i lådor och på stolar runt omkring mig. Som tur är har de flesta av de andra fått hyllor och kommit i ordning, så det är bara tre stycken som har lite känning av panik. Vi vill ju vara klara med allt sådant arbete innan eleverna kommer, och så åker vi bort torsdag och fredag. Men kommer tid kommer råd...

I morgon ska vi gå på Diggiloo och bli underhållna ett par timmar har vi tänkt. Vi har aldrig sett den underhållningen tidigare. Jag hade tänkt att alla i familjen skulle följa med...men det är svårt att få till, trots att jag köpte biljetterna i april. Vi blir en kort, men jag fixade så att en kollega tar den sista biljetten. Han bor dessutom så nära så att man kan ställa bilen vid hans hus och sedan gå till platsen på några minuter =))

Vi hade idag genomgång om hur rektorerna tänkt att vårt arbete ska se ut under detta läsår. De har verkligen lagt ned tid på det för att vi ska jobba med fördjupning av det vi redan börjat med. Förra läsårsstarten fick vi alltför många nya uppgifter att jobba med: unikum, en till en, SET, och PIM dessutom skulle vi lära oss att skriva åtgärdsprogram på ett nytt sätt...det blev för mycket för många av oss. Vi opponerade oss, och det har gett resultat, nu är det inget nytt som vi ska lära oss, utan vi ska fördjupa oss i de sakerna vi började med förra året. Det ska bli ljuvligt att bara jobba med det. Jag känner redan att lugnet lagt sig över Apelskolan, alla vet vad dessa saker innebär.

Nu börjar jag att längta efter mina nya elever, en skola utan elever är bland det ödsligaste man kan tänka ;)




fredag 7 augusti 2009

Falkenberg here i come

Idag ska det ske, jag ska cykla till Falkenberg, en tur på ca, 6 mil.
Jag gjorde samma resa förra sommaren och det var en ljuvlig tur. Jag behöveer inte cykla hem idag i alla fall. Mannen kommer ned med bilen och så sover vi en lägenhet som står tom då en kompis är på fjällvandring, hon återvänder imorgon, så det är sista chansen för oss att uttnyttja denna möjlighet. DEt är nog sista gången vi kan göra så överhuvudtaget, hon flyttar till Finland om några veckor =((.

Men det kommer att bli en fin avslutning på mitt sommarlov. Jag är ledig på måndag också, men då är det mycket praktiskt som ska ordnas, och kiropraktorn ska besökas igen. Så denna helgen blir en kanonfin avslutning, hoppas jag.

tisdag 4 augusti 2009

Tisdagsteam: Upp och ned

Kunde inte låta bli att vara med idag. Detta såg vi på en höjd i Jokkmokk, det är upp och ned på samma gång. Det var ett vackert skådespel, vi var på plats från kvart i tolv till halv två. När vi åkte hemåt vid halv två var det riktigt ljust. Fantastiskt att få uppleva det när man bara är där på semester i en vecka. Vi hade solsken hela tiden vi var uppåt landet.

Fler bilder på samma tema hittar ni här

måndag 3 augusti 2009

Halmstad

Idag vaknade jag med en tanke om att ge mig ut på en cykeltur...haha...hade jag lust att cykla i ösregn så skulle jag hoppat på cykeln med en gång. Det vräkte ned under hela förmiddagen, och så sugen var jag inte på att cykla. Det fick bli lite arbete med tvätt och annat plock i huset i stället.

Eftermiddagen tillbringades i Halmstad, för min del stod de nödvändig shopping på programmet.
Vi är bjudna på en 50-årsfest nästa lördag, och till den festen vill jag ha något nytt att sätta på mig. Det behövdes även kompletteras i vårt linneförråd av olika slag. Dessutom har jag fastnat i deckarträsket, jag läser och läser. Just nu har jag läst två böcker av Christina Larsson, båda var kanonbra så jag har beställt trean idag. En bloggkompis tipsade om Mons Kallentofts böcker så när jag var i staden köpte jag pocketboken Midvinterblot, den första i serien. Den ska jag börja läsa ikväll.

Jag tycker så mycket om att gå i en bokhandel och titta på alla härliga böcker, och allt annat de har i en sådan affär.

Denna hittade jag där, och jag som har tre döttrar kan bara instämma...
Liksom dessa två kylskåpsmagneter med tankvärda ord


Idag hade jag tid till det, yngsta dottern skulle övningsköra med sin pappa i Halmstad under en dryg timma, korsa omkring bland ljussignaler och övergångsställen. Det finns ju inte så mycket av den vara hemma hos oss ... Hon är riktigt duktig nu tycker ja, hon körde hela vägen ned och hela vägen hem.

Hemtex fick ett besök av mig. Där behövde jag lakan och örngott. Jag tycker att de slits ut aldelles för fort nu för tiden. Är det sämre kvalitet nu än tidigare? Våra lakan blir tunna och går sönder efter en tids användning, jaja några år håller nog de flesta. Men om jag tänker på min mamma så tror jag att hon fortfarande har lakan som hon gjort till deras bröllop, och det är några år sedan kan jag tala om. De första lakanen som jag köpte när vi flyttade ihop har varit borta i ett antal år nu. Min teori om varför örngotten slits ut så fort i vårt hus är att vi alla har mycket tjockt och kraftigt hår. När man då dessutom, som jag och maken har kort stubb, så borde det ju slita mer på örngotten?

Jodå, jag fick tag på kläder som jag kan ha på kalaset också. Snygga och praktiska, om jag får säga det själv...

Nu har snart hela sommarlovet passerat, jag börjar med planeringsdagar nästa tisdag. Vi kommer att vara på skolan tisdag och onsdag. Vilket behövs, vårt arbetslag har blivit flyttade, så vi ska plocka in våra planeringspärmar och allt annat i hyllor och sätta skrivbord på plats och bestämma var var och en av oss ska sitta. Det kan ställa till lite problem, vi kan vara ganska påstridiga de flesta av oss tio i arbetslaget. Återkommer med hur det gick i den frågan!
Torsdag och fredag ska vi åka på planeringsdag på annan ort, vi ska åka till Simlångsdalen, där vi bl.a. ska jobba med SET vilket står för Social Emotionell Träning. Hela rektorsområdet har prioriterat detta, tolv pedagoger i vårt område utsågs som SET-piloter, vilka gått på utbildning under ett helt år. De ska nu lära oss andra hur man använder det i skolan dagligen. Jag tycker det ska bli spännande, särskilt med tanke på att jag ska vara mentor i årskurs sex.
När måndagen kommer är även den planeringsdag...och det lär vi behöva. Sedan ska vi ta emot alla eleverna på tisdagen, det brukar vara så att man längtar efter dem när man gått i korridoren några dagar och det är helt tyst, det saknas skrik och stoj ifrån eleverna för att en skola ska bli levande.

Fram tills dess att jobbet drar igång ska det städas och fejas här hemma, men jag ska även hinna öva in ett färdigt gympaprogram. Det ska bli skoj alltihop tycker jag.