torsdag 23 april 2009

Torsdag kväll

Denna veckan har det varit fullt upp, jag har inte hunnit med att skriva det jag vill på bloggen ens än gång...
Och det lär inte bli bättre förrän på söndag, för i morgon bitti åker hela familjen upp till huvudstaden. Vi ska gå på musikal och se Brolle i The Buddy Holly show på fredagskvällen.
Vi kommer hem igen på lördag kväll. Kommer att skriva mer om hela veckan på söndag.

Jag har bl.a. varit på en bra föreläsning angående 1-1 och varit med om en körövning utöver det vanliga =)....nyfikna? Ni får vänta tills söndag.

Ha de gott, till vi höres igen =)

tisdag 21 april 2009

Tisdagstema trä

Här kommer ett bidrag på tema trä.
Jag har mycket i min omgivning som är tillverkat i trä,
Jag har lite förkärlek till det materialet.
Trots det väljer jag en annan bild.
 Detta foto tog jag för några veckor sedan då jag 
tyckte det var ett speciellt träd.
Därför föll valet på det denna gången. =)



Trä av olika slag finns här

måndag 20 april 2009

Arbetsvecka igen

Idag var mitt lov slut och jag kom tillbaka till skolan med lite trötta steg, det är skönt att vakna i lugn och ro och bara ta dagen som den kommer. Men nu efter tio dagar hemma var det alltså dags att börja jobba igen. Lite motigt kändes det som sagt, de första timmarna men sedan var det som om man inte ens varit ledig, märkligt men så kändes det.

Efter samlingen idag var det dags för mig att träffa syvarna och studieledarna på gymnasieskolan för överlämning av min nia.
Det var intressant och gick bra att göra det, var första gången för mig. Det som var lite märkligt var att vi gick igenom hela klasslistan och för varje elev kom det upp många positiva saker, när jag pratade om dem. Det är något jag lätt kan glömma i vardagen, det finns så mycket positivt att tänka om alla, bara man letar.

Visst det finns de elever som verkligen inte mår bra eller har det jobbigt, ja även de elever som är jobbiga på ett eller annat sätt. Men jag kom på det efter genomgången att jag lade fram det positiva innan det negativa kom fram.

Som Gunilla hammar sa på föreläsningen jag var på,"min ledstjärna är att jag ska när de slutartycka bäst om den eleven jag tyckte sämst om när de började" hon fortsatte med att tala om att det inte alls är svårt, för det blir ofta naturligt att det blir så.

Det kände jag idag, det är ju så att alla har inte riktigt samma plats i hjärtat från början, men när man ska skiljas ifrån dem, känns det lite tungt i hjärtat. Vi har nu bara drygt trettio dagar kvar tillsammans innan klassen splittras. Oj oj oj vad mycket som ska hinnas med på dessa dagar, nu känner jag piskan över min rygg =)

Något annat som också känns vemodigt är att övertaligheten har antagligen nått även vår skola, vi som är sent anställda får leva i ovissheten en stund till. Det som kan vara en ljusning i mitt fall är att jag har svenska som andraspråk i min utbildning och anställning. Skolverket som var på besök hade åsikter om just det, det måste bli mer stöd för just den elevgruppen. Det är väl vad jag kan hoppas på ska tas lite extra hänsyn till vid tjänstefördelningen.

Jag sitter med i schemagruppen och vi skulle nästan varit färdiga med nästa läsårsschema i nuläget om allt hade varit som vanligt, men på grund av neddragningar kommer vi att få sitta med schemat efter skolan slutat för läsåret. Roligare kan man ju börja ett sommarlov.

Idag kom jag hem extra tidigt för att vara en måndag, konferensen idag var inställd för vi ska på inspirationseftermiddag i morgon, i fyra timmar, så vi fick byta dagens konferens mot morgondagens extra långa.
Då passade jag på att tvätta och hänga ut tvätt i omgångar, underbart! Sedan fick vi äntligen vår bastu på hjul på rätt plats idag, det har varit en del slit med det, men nu står de så bra som vi tänkt ut från början.
Nu ska här bastas ska jag säga =)

söndag 19 april 2009


lördag 18 april 2009

Bollebygdsbesök

Idag har jag och mellandottern varit och hälsat på hos mina föräldrar. Hon hade inte tidigare varit i deras nya hem, de bor nu på äldreboende med stort rum och riktigt kök med plats för matbord. De behöver inte ha mer plats nu när de får hjälp med allting. Det var roligt att se dem så pigga och positiva för allt de får. Då känns det även skönt att lämna dem efter besöket, jag vet att de har det bra på alla sätt.

Vi åkte småvägar av alla slag dit idag, det är sååå vackert överallt nu, när det börjar grönska. Så vi satt i bilen och njöt och kommenterade roliga ortsnamn och andra saker.

Vi handlade med oss gottisfika i Skene, och det var jättegott. Sedan handlade vi även blommor till en försenad födelsedag för mamma. De blev fina i köksfönstret. =)

Nu har jag varit hemma en stund men nu är det dags att ge sig av igen, vi ska "gå på lokal".
Vi ska på logdans som inleds med proffslagad mat.

Just denna kvällen går i en av ägarnas minne, hon gick bort tidigare iår och nu har de kväll för att minnas henne. Det känns helt naturligt för oss att vara där i kväll.



fredag 17 april 2009

Fredagsfoto, profil


Lika bra att fortsätta att lägga in bilder. Här kommer mitt bidrag till profil.
Tur att det är i profil man ser dem, skyltarna, alltså.


Fredagsfärger, lila och rosa

Fredagsfärger var det ja...
Det här är en av mina älskade blommor.

torsdag 16 april 2009

Helhet och detalj : utmärkt

Här är det utmärkt så man håller sig på rätt sida.

Utmärkt, bara att följa

Klass 9a

Jag är mentor för en klass 9a, men det var inte den klassen det handlade om igår på föreläsningen vi var på i Göteborg. Det handlade om den klass 9a som vi fick följa under 13 veckor i Svt under 2008. Två av nyckelpersonerna i den klass, matteläraren  Stavros och läraren i svenska, bild och livskunskap, Gunilla.
De båda lärarna förmedlade framförallt ett budskap till alla oss som var där, lär ut med hjärtat, eleverna känner då att det du lär dem är något du känner glädje inför. Om jag har en lektion som handlar om  satsdelar eller ordklasser måste jag kunna förmedla glädjen med att kunna detta. Eftersom jag tycker att det är roligt själv förmedlar jag denna glädjen till eleverna, som med all säkerhet tycker att det är viktigt och roligt att kunna. 
Vi måste våga bjuda på oss själva inom läraryrket, ännu mer än vad vi gör nu. De båda lärarna vi lyssnade på igår, visade även hur viktigt det är med rätt retorik för att få andra att lyssna på budskapet vi vill ha fram. Gunillas retorik är helt otrolig, hon vet hur man trollbinder en publik. Det var en annan viktig sak som jag fick med mig hem från Göteborg. Många tankar om hur jag kan förändra mitt sätt att lära ut, plockade lite godbitar här och där.  Vi fick även tips på specifika uppgifter man kan göra med klassen. Tack Gunilla!
Stavros pratade om matte, men tipsen han gav kan man använda inom alla ämnen om man gör om dem lite.
Innan vi gick på föreläsningen åt vi en riktigt god lunchbuffé, det var t.o.m. efträttsbuffé på bordet, mums. Sedan stod vi oss bra i de fyra timmar föreläsningen höll på.
Det var med andra ord en riktigt härlig dag tillsammans med två kollegor som trots påsklovet togs sig tid att tillsamman med mig lyssna på dessa underbara pedagoger som verkligen bjuder på sig själva 

tisdag 14 april 2009

Tisdagstema Godis

Godis är gott...trots detta är det en del över även efter Påsk
Vi får se hur länge de kommer att finnas kvar.
Tur att temat var idag....





söndag 12 april 2009

Fototriss "tidens tand"

Här kommer några bilder på vår kvarn som är "biten" av tidens tand.

Knuttimmrad vägg med orginalfönster från 1767-snacka om tidens tand

Dörren in är även den präglad av tiden som gått.

En kvarnsten som tidigare gjort sin tjänst i kvarnen, har blivit 
utbytt och ligger numer som prydnad vid vårt hus.
Framför ligger även en kvarnsten man drog för hand som är ännu äldre.


torsdag 9 april 2009

Hälsningar till er alla

Jag vill bara önska er alla en riktigt Glad Påsk, med mycket sol och många glada skratt.
Har själv kommit hem från min sista arbetsdag innan påslovet, gôtt ska jag säga.

Inleder med en kväll tillsammans med jobbarkompisar, det ska bli roligt att träffas lite utanförskolan, det blir alldeles för sällan.

Fortsätter sedan påskfirandet  i Helsingborg, fram till påskafton då vi äntrar hemmaplan igen.
 Se till att få en så bra Påsk och ledighet som möjligt.
Kramas mycket och njut av våren som kommit =)

tisdag 7 april 2009

Tisdagstema vardagslyx

Vardagslyx för mig är att ta mig ned till vår brygga direkt på morgonen och ta mig ett dopp.
Men det kan även vara att avsluta kvällen på samma plats och att njuta av solnedgången. 



måndag 6 april 2009

Påskvecka

Idag inleds stilla veckan, men det blir ingen stilla vecka för mig, jag har mitt lov nästa vecka.
Idag planerade vi lite skoj  för eleverna i arbetslaget på skärtorsdagen.

Vi ska ha bokfest, med utlottning av böcker och tipspromenad. Efter det ska vi kalasa på bakelser som jag och en klass i åttan ska göra grunden till på onsdagens hemkunskapslektion. Vi bakar rulltårta så gör vi bakelser på torsdagen som vi dekorerar med godisägg och kycklingar, mums. Som avslutning på aktiviteten ska vi sjunga karaoke, det har vi gjort förut och det är uppskattat av både elever och lärare. 
Vi inleder med att vi lärare drar igång med något som kallas norsk kakaoke, det går till så att en person sitter mer hörlurar där det strömmar ut musik, personen som hör musiken ska sedan nynna låten och alla andra ska gissa vilken låt det kan vara. Det ska vi lärare göra, så vi tror att de inser att det är inte så farligt att göra bort sig. Det är något man får bjuda på 

När jag kom hem efter konferensen var maten färdig så det var bara att sätta sig och njuta av den goda maten, mums säger jag bara.
Det var så härligt ute när maten var uppäten så jag hängde ut tvätt och promenerade/joggade en sväng. Väl hemkommen igen var det plantering av krukor som gällde, de första för i år. 
Här ser du resultatet  =)

  

söndag 5 april 2009

Fototriss: Prickigt

Veckans fototriss hade ett tema som jag gillar, prickigt. 
Jag tycker mycket om prickiga kläder, kjolar, klänningar och skor.

En av mina sommarkjolar (vädras nu för att kunna användas snart)


Dotterns skor

Godisprickar är gott, Non Stop eating =)


Prickiga saker mer fotoriss

fredag 3 april 2009

Tankvärda ord

En tankvärd text...

Bank - konto

Tänk dig en bank som varje mogron sätter in 86400 kronor på ditt konto. Du kan inte spara på kontot för varje kväll 0-ställs kontot och det du inte använt försvinner. Vad ska du göra? Ta ut och använda varje öre förstås.. Alla har en sådan bank, kontot heter "tid". Varje morgon börjar med 86400 sekunder och varje natt skrivs det av. Du kan inte spara och du kan inte övertrassera. 

Varje dag öppnas ett nytt konto åt dig, du inte använder dagens insättning är förlusten din - du kan inte gå tillbaka och rätta till i efter hand och du kan inte ta ut i förskott. Du måste leva i nuet, just på dagens konto. Investera tiden så att du kan få ut maximal hälsa, lycka och framgång.. Tiden går..

För att förstå värdet av ett år - fråga en elev som fått gå om en klass.
För att förstå värdet av en månad - fråga en mamma som fött ett prematurt barn.
För att förstå värdet av en dag - fråga en daglönare som har ett barn att försörja.
För att förstå värdet av en timma - fråga de älskade som väntar på att mötas.
För att förstå värdet av en sekund - fråga en som undivikt en olycka.
För att förstå värdet av en tusendelssekund  fråga en silvermedaljör i Olympiska spelen
Igår är en historia, imorgon är en gåta och idag är en gåva! Gör det bästa av dagen - det är allt du har.
Jag tycker att det är tankvärda ord, lev i nuet.
Återkommer med egna tankar under helgen, ha de gott!