onsdag 17 februari 2010

Relationsgrammatik =)

Igår var alla lärare och elevhälsopersonal som jobbar i Ullareds rektorsområde på en mycket bra föreläsning, med Mats Trondman Den handlade om hur vi samtalar med barn och ungdomar och omkring relationer, som förändrats över tid. Han kallar det för relationsgrammatik, det är något man får lära sig att hantera.
Hans föreläsning var helt oroligt underhållande, igenkännande och gav många aha-upplevelser. Hans kroppsspråk var helt fantastiskt, när han härmade en tonårstjej var mimik och röst mycket bra. eller när han härmade en mamma som var med sitt barn i en livsmedelsaffär, där barnet står i centrum. Det fanns inga värderingar i det han sa, när han jämförde nutid och dåtid. Men mycket har förändrats, då var pappa den som bestämde i familjen, nu är det barnen och ungdomarna.
Och det var vid sådana tillfällen man verkligen förstod att det är så det är...iaf på många ställen.
Han har gjort många studier på hur vi umgås med barnen vi har i familjerna. han har tittat på relationer i affärer. Vem är det som bestämmer om vad som ska köpas in för middagsmat och frukt t.ex. Det hade han gjort noggranna studier på och just sådana bilder visdae han upp med sitt kroppsspråk hur en sådan diskussion kan gå till. Då blev det många skratt i salongen...
Han pratade i ca 2 timmar och hade inte ett enda papper att titta på eller bilspl att visa. Bara det var skönt!!! Man satt avslappnad i sin biofotölj och njöt av allt han sa.

Kontentan av hela föreläsningen var att man måste lära sig att umgås på det sätt som är i tiden nu. Man ska inte låta sig styras men man ska möta eleverna/barnen där de är. Men vi måste hela tiden vara vuxna, det funkar inte att vara kompis med de vi undervisar eller är föräldrar till. Det var ord som jag satt och väntade på!! Han menade på att de är egentligen väldigt konservativa, vill ha riktlinjer och regler. Vi måste våga sätta dessa och vara en bra förebild.

Jag rekommenderar er alla att åka och lyssna på honom om ni får en chans, det var en mycket underhållande och givande kväll =)

Att vi dessutom hann åka hem till en kollega i arbetslaget och äta kanongod paj innan föreläsningen gjorde inte saken sämre. Vi kom då på att det är alldeles för sällan som vi träffas i detta gänget utanför skolan, för vi har så trevligt när vi väl kommer till skott. Så nu får det minsann bli minst en gång till under vårterminen. Vi får hjälpas åt att se till så det blir av...

Idag ska det bli riktigt snöoväder säger de, så jag hoppas bara att jag kommer hem innan det brakar loss riktigt. Det är städning på programmet idag när jag kommit hem. Så jag tänker gå in och köpa ett gäng tulpaner som jag kommer att sätta fram på bordet i vackra vaser när det är rent i vårt hus. Då njuter jag när man går omkring och tittar på rent hus och fräscha blommor.
Efter det väntar en härlig körövning innan det är dags att krypa ned i sängen.

Jag ju förresten inte skrivit något om att det blev en kanonkonsert med kören. Det kunde inte blivit bättre. Så nu ska det bli trevligt att möta alla igen för att börja på ny kula med nya sånger, livet är härligt när man kan få vara med om så mycket trevligt,
på en och samma vecka =))

Sedan har jag bara en dag kvar till mitt lov....gôtt att få sovmorgon under några dagar =))

3 kommentarer:

Inga Johansson sa...

Roligt när föreläsningar är både underhållande och lärorika. Särskilt om man får offra en kväll för den. Har lyssnat på Trondman för ett bra tag sedan. Kommer inte ihåg vad han pratade om.

Mitt lov går mot sitt slut, men än är det några dagar kvar att njuta av.

femfemman sa...

Nu blir jag riktigt avundsjuk på er som berö
ättar om föreläsare efter föreläsare. Vi får aldrig lyssna på någon sådan nu för tiden. Det är bara läroplaner och kvalitetsredovisning på komputvecklingstid. Vill man ha föreläsning får man ta egna initiativ....
Säg till nästa gång ni ar körkonsert - ett par veckor i förväg... vill gärna lyssna.

Bodil sa...

Javisst är det roligt att vi får gå på trevliga föreläsningar. jag har tre framför mig i Mars...Jummi... =)