tisdag 23 februari 2010

Änglavakt när den är som bäst...

Idag var det andra dagen på mitt lov, men någon längre sovmorgon blev det inte. Moa har denna vecka praktik på dagis, ja jag vet att det inte heter dagis längre men skriver jag det vet alla vad jag menar!! Så hon skulle köras dit lite innan åtta, men när jag kom hem gick jag och lade mig för att läsa tidningen en stund. Jag tyckte då att jag hörde lite oroliga steg utanför, och mycket riktigt in kommer mannen och säger att Stina har krockat med en älg och älgen behövde skjutas. Så han letade upp vapnet och försvann iväg snabbare än att jag hann fråga var det hänt...
Men jag slängde på mig kläderna och hoppade i stövlarna och sprang ut till min bil. Åkte iväg, jag trodde att det var här olyckan hänt, eftersom vi har tre älgar som går här. Men jag åkte en bra bit på väg 153 men såg ingen olycka. Jag kom på att hon skulle åka till två olika ställen för att hämta selar, som de skulle ha som säkerhet när de skottade taken fria från snö. Allt gick så snabbt så jag glömde att ta med mobilen... När jag åkt emot en av riktningarna kom jag på att sätta på radion, de kanske säger nåt om en älgolycka på vägen. Precis när jag fått på lokalradion hörde jag trafikredaktionen gå in och säga att dt skett en älgolycka på väg 153 mellan Skeppshult och Broaryd. Det blev en u-sväng för jag var på väg åt fel håll.

När jag kom fram står Stina på vägen och pratar med räddningspersonalen, storasyster och pappa står jämte. Hon var så duktig, hon hade ringt 112 innan hon ringde till sin pappa och bad om hjälp att skjuta älgen. Hon är som jag kan se helt oskadd, och det visade sig vara riktigt när hon undersökt av ambulanspersonal och sköterska på vårdcentralen. Tack och lov!!
Bilens rutor var insparkade av älgen, och en och annan buckla hade den fått till, så bilen var lite skrotig...

Men detta blir ytterligare ett inlägg i debatten om att vi måste få skjuta fler älgar på jakten!! Det har nog varit 4-5 olyckor med älgar på det senaste halvåret på denna väg. Det är ju en väldigt trafikerad väg då mycket av trafiken på vägen ska åka till GeKås för att handla.
Vårt lag och flera med oss har skickat in överklagan på licensen för hur många man ska få skjuta. Om vi hjälper älgarna att dö på ett värdigare sätt så slipper både trafikanter och älgar lida i onödan!!! Nu har jag sagt vad jag tycker i den frågan...ännu en gång...
Taket skottas på såget

Det som skulle vara huvudhändelsen idag, takskottning, kom lite i skymundan. Mannen hade fått två duktiga medhjälpar utifrån och så skulle två av döttrarna hjälpa till också, men nu blev det bara en... De började med taket på såget och det var tur för det hade börjat att ge sig lite såg det tidigt i morse. Det gick fint när de kom på hur de skulle göra.
Så såg det på altanen när snö kastats ned från taket...
...för det var mycket snö på taket
Efter det var det delar av vårt hus som skulle skottas. Där var det 85 cm tjockt snötäcke, så det var i behov av att rensas...
Allt gick bra och i morgon ska de fortsätta med ett magasin som är 40 meter långt mycket högt och ganska brett, vi får hoppas att det går bra då också =)
Vacker vy =)
I morgon skulle mannen kört en gammal arbetare till Värnamo för undersökning, men nu åker jag på att ta en tur dit. Jag får väl gå och se om jag kan hitta någon klänning till det stundande bröllopet. Lyckas inte det så ska jag till Göteborg och läkarbesök på torsdag så kanske jag kan hitta något =))))
Jag hann baka mitt matbröd idag också =)

onsdag 17 februari 2010

Relationsgrammatik =)

Igår var alla lärare och elevhälsopersonal som jobbar i Ullareds rektorsområde på en mycket bra föreläsning, med Mats Trondman Den handlade om hur vi samtalar med barn och ungdomar och omkring relationer, som förändrats över tid. Han kallar det för relationsgrammatik, det är något man får lära sig att hantera.
Hans föreläsning var helt oroligt underhållande, igenkännande och gav många aha-upplevelser. Hans kroppsspråk var helt fantastiskt, när han härmade en tonårstjej var mimik och röst mycket bra. eller när han härmade en mamma som var med sitt barn i en livsmedelsaffär, där barnet står i centrum. Det fanns inga värderingar i det han sa, när han jämförde nutid och dåtid. Men mycket har förändrats, då var pappa den som bestämde i familjen, nu är det barnen och ungdomarna.
Och det var vid sådana tillfällen man verkligen förstod att det är så det är...iaf på många ställen.
Han har gjort många studier på hur vi umgås med barnen vi har i familjerna. han har tittat på relationer i affärer. Vem är det som bestämmer om vad som ska köpas in för middagsmat och frukt t.ex. Det hade han gjort noggranna studier på och just sådana bilder visdae han upp med sitt kroppsspråk hur en sådan diskussion kan gå till. Då blev det många skratt i salongen...
Han pratade i ca 2 timmar och hade inte ett enda papper att titta på eller bilspl att visa. Bara det var skönt!!! Man satt avslappnad i sin biofotölj och njöt av allt han sa.

Kontentan av hela föreläsningen var att man måste lära sig att umgås på det sätt som är i tiden nu. Man ska inte låta sig styras men man ska möta eleverna/barnen där de är. Men vi måste hela tiden vara vuxna, det funkar inte att vara kompis med de vi undervisar eller är föräldrar till. Det var ord som jag satt och väntade på!! Han menade på att de är egentligen väldigt konservativa, vill ha riktlinjer och regler. Vi måste våga sätta dessa och vara en bra förebild.

Jag rekommenderar er alla att åka och lyssna på honom om ni får en chans, det var en mycket underhållande och givande kväll =)

Att vi dessutom hann åka hem till en kollega i arbetslaget och äta kanongod paj innan föreläsningen gjorde inte saken sämre. Vi kom då på att det är alldeles för sällan som vi träffas i detta gänget utanför skolan, för vi har så trevligt när vi väl kommer till skott. Så nu får det minsann bli minst en gång till under vårterminen. Vi får hjälpas åt att se till så det blir av...

Idag ska det bli riktigt snöoväder säger de, så jag hoppas bara att jag kommer hem innan det brakar loss riktigt. Det är städning på programmet idag när jag kommit hem. Så jag tänker gå in och köpa ett gäng tulpaner som jag kommer att sätta fram på bordet i vackra vaser när det är rent i vårt hus. Då njuter jag när man går omkring och tittar på rent hus och fräscha blommor.
Efter det väntar en härlig körövning innan det är dags att krypa ned i sängen.

Jag ju förresten inte skrivit något om att det blev en kanonkonsert med kören. Det kunde inte blivit bättre. Så nu ska det bli trevligt att möta alla igen för att börja på ny kula med nya sånger, livet är härligt när man kan få vara med om så mycket trevligt,
på en och samma vecka =))

Sedan har jag bara en dag kvar till mitt lov....gôtt att få sovmorgon under några dagar =))

söndag 14 februari 2010

Jag tänker på er alla mina vänner idag


Ha en underbar Alla Hjärtans Dag på er =))
Jag hittade en bild på ett hjärta fyllt av godis...Varsågoda och smaka...

Jag ska tillbringa eftermiddagen i kyrkan med körsång och annat roligt =)

Vi har en konsert som heter "Nästan såsom i himmelen" det kommer att bli kanonbra.
Mycket sång och musik, väldigt trevliga texter och dikter, sådana som man tar med sig hem i minnet =)


tisdag 2 februari 2010

Föreläsningar och snö...

Amaryllis i full blom
Igår var vi på utbildning i Falkenberg. Vi möter de andra 1-1 skolorna och "Tänker vidare..." hur gör vi för att komma vidare i vårt arbete med datorer?

Vi har ju kommit så långt så vi inte använder det enbart som skrivverktyg. Men har vi kommit så långt så att vi lyfter det till de höjder som vi ska kunna gör? Använda dem på ett sätt som vi inte skulle kunnat göra om vi inte haft tillgång till datorer?

Igår hade vi en föreläsning som Helena L´Estrade verksamhetsansvarig på Rektorsakademien, höll för oss.

Helena arbetar visionärt med ledarskapsutbildningar och samverkan mellan skola och näringsliv och håller föreläsningar inom området ledarskap och pedagogik.

Helena kommer att prata om kunskaper och kompetenser för framtiden, våra kursplanemål i förhållande till dessa samt hur vi utformar uppdrag och uppgifter utifrån detta som ger eleverna utrymme att nå målen och möjliggör relevant bedömning av elevernas resultat.


Det var mycket intressant att lyssna på hur hon kopplade Lpo94 till det hon sa om att leva i framtiden.


Formulera ett uppdrag/uppgift till eleven som har sin utgångspunkt i några/något mål i

ditt ämne och där eleven får möjlighet till…


• Kreativitet, nyfikenhet och förmåga att tänka nytt och divergent


• Självkänsla


• Lära sig att lära och att ta ansvar för den egna lärprocessen.


• Kommunikativa förmågor och språk


• Förmågan att samarbeta och social kompetens


• Förmågan till kritiskt tänkande


• Förmågan att navigera i informationssamhället och värdera dess källor


• Förmågan att analysera och lösa problem


• Förmågan att se saker ur olika perspektiv, argumentera & fatta beslut


• Global medvetenhet, kulturell förståelse och empati


Jag fick lite att tänka på hur jag ska göra för att lyft eleverna upp till nivån som gör att de verkligen kan utvecklas till analyser och egna slutsatser. Detta ska då göras med hjälp av de nya verktyg vi har till förfogande.


Hemvägen från Falkenberg fick mig att tänka på annat...det var koncentration på hög nivå för att forcera snön som blåst till stora vallar. Men det blev bättre med blåsten när jag kom in i skogsbygden, men snö fanns/finns det så att det räcker till...


Idag var jag och lyssnade på pedagogigdoktorn John Steinberg, han hade en föreläsning i Varberg. Läromedia hade utställning och han var "dragplåstret". Jag tycker om hans sätt att tänka, man måste börja med att fokusera på det positiva hos elever, kollegor eller vänner. Det är i alla fall mycket bra att fokusera på positiva saker innan man går in på det som är negativt, framförallt på utvecklingssamtalen. Han drog många exempel på hur bra det kan bli om man ser elevens starka sidor. Det kan vara svårt för eleven att visa så positiva saker vad det gäller skolan. Men då ska man förhöra sig om fritidsintressen och hitta någon liten styrka, som man sedan kan omsätta till arbetet i skolan. Sedan sätter man upp att ett mål mot detta ska komma igång inom en vecka...utvärdera och jobba vidare. Sakta men säkert går man framåt. Intressant att lyssna på tycker jag.

Amaryllis i närbild

Varberg var inte heller så lätt att köra i. De har ju ingenstans att göra av alla snö. Det är ju inte vanligt att de får snö som ligger. Alla gatorna var smala och sliriga, maskiner ute överallt för att forsla bort snövallarna så man kan se någonting när man kommer till en vägkorsning.