söndag 24 februari 2013

Mycket nu...men jag gillar när det händer saker =)

Nu har det återigen gått en tid sedan jag skrev något här. Men jag har istället under denna tiden valt att ha lite kortare inlägg på facebook och i andra nätverk där man inte kan skriva så långa stycken. Så de som är intresserade av vad som händer i mitt liv ändå har chans att få veta det.

Livet flyter på som vanligt med halvfull gas. Jag jobbar på med det jag gillar och träffar många nya människor. Har förmånen att jobba med att ta emot nyanlända som kommer till asylboeendet Lia Hof. Det ger så mycket tillbaka när man träffar dessa människor som flytt ifrån något som är så fruktansvärt så de inte kan bo kvar. I dessa möten får jag en viktig roll, jag är oftast den första kontakten med någon människa som inte har med migrationsverket eller boendet att göra. Så jag är för många "skolan" den person som är förbindelsen ut till det nya livet för barnen och kontakten till språket i det nya landet.
 Jag skriver i barnen i skolan och skriver en anmälan till barnomsorg.

 I dessa intervjuer får jag höra många tunga saker, man hoppas att de som gapar mest över att människor från andra länder inte ska få komma till Sverige, hade fått höra deras berättelser. Det finns ingen som flyr ifrån sin egendom om de inte måste, och de har alltid en tanke och ett hopp om att kunna återvända till sin egendom och sitt hemland. Jag brukar tänka tanken om att jag och min familj inte kunde bo kvar i vårt hus eller ha kvar vår mark,  jag skulle inte fly från mitt käraste ställe om jag inte vore helt tvungen. Och sedan bara kunna vänta på att man kan återvända, och hoppas att det ser ut som man lämnade det...men det kommer det väl inte att göra, för flyr man från krig och elände så förändras och plundras säkert det man har allra kärast. Det är dessa tankarna de flesta av dem jag träffar går omkring med.
Men de är så tacksamma för att de får komma till boeende som är så bra, för det är verkligen ett mycket bra boende de kommer till. Och de talar hela tiden om att de har det så bra och vill lära sig svenska. Vi kan inte erbjuda svenskundervisning till vuxna, men då har två killar i 30-årsåldern som bor på Lia Hof tagit tag i detta och försöker att lära sig och de andra som vill, svenska på kvällarna. De har vår skolsal, som vi hade där de första veckorna, och där har de undervisning med hjälp av projektor och whiteboard. Sådana saker gör mig extra glad. Barnen som kommit hit, i nuläget ca 60 st går på två olika småskolor, en högstadieskola och gymnasiet. Dessutom finns det förskola på plats i huset där vi i nuläget har ca 20-25 barn mellan 3-6 år. Det finns närmare 10 olika språk bland de som bor där, och det ingår i mitt jobb att leta efter introduktionsguide och studiehandledare på deras modersmål. Vi är som tur är två stycken som jobbar med detta i kommunen, så vi har jobbat på hårt sedan mitten av november och har hittat folk till alla språken...nästan iaf. Detta var bara en liten inblick i mitt jobb med nyanlända i nuläget...det kommer säkert mer vad det lider.

Men det är inte bara detta som är mitt jobb, utan jag har även under ett drygt halvår fått förmånen att se mitt lärarjobb från andra sidan...som rektor!! Det är ett vikariat jag har i nuläget, men så mycket jag lär mig varje dag. Jag jobbade som bitr. rektor förra terminen tillsammans med en mycket kunnig rektor. Hon har gett mig kunskap om de många olika delarna som ingår i det jobbet, både vad det gäller positiva bitar med jobbet men även de svåra sakerna som man måste jobba med. Det är även det ett jobb som innebär många möten vilket jag älskar =)

Vad jag gör i detta jobbet går jag inte in på så mycket, men ni ska veta att jag verkligen gillar denna kombinationen av jobb. Det är utmaningar i båda yrkesrollerna och det finns ingen chans att det blir långtråkigt på något håll...

Idag har jag fått vara med på Beatlesmässa med min kör, det var en fullsatt kyrka och sånger och mässa som gick så bra ihop. Vi har världens bästa körledare och en kyrkoherde som gör dessa saker möjliga och knyter ihop allt till en fantastisk upplevelse. Sång i kör är nog bland det bästa jag vet =)


Annars har min helg ägnats åt längdskidåkning med varm choklad...livet när det är som bäst =)
Over and out// Bodil

3 kommentarer:

femfemman sa...

Roligt att läsa dina inlägg... och kommentarer igen.
Du är ung och går framåt i livet, medan en annan gamling stampar på samma ställe.
Nej, jag ska inte klaga eller vara bitter, jag har míg själv att skylla....
Lia Hof, är det Lia-hemmet... fanns/finns det inte något sådant hem nordost om Ullared.
Spännande att möta alla människor. Bra att kunna ge ett bra boende, blir så beklämd då jag hör att de asylsökande måste bo i kalla campingstugor... som ägarna tar orimligt mycket i hyra för.
Längdskidor... ja,om det blir skare, så ska jag ta mig ut på mossen. Tycker att det är lite bökigt att ta mig till ett spår.... och så får det inte vara så branta backar där... jag är livrädd för att ramla... gamla människa. Ha det så bra och blogga snart igen.

Bodil sa...

Anna-Lena, jag åker skidor på sjön, det passar mig att börja träna utan backar...åt något håll ; )

Anonym sa...

Concern Fresh Wind offers a invest money in building for different tariff plans. Now , overcame the recent financial crisis, more began to wonder where to invest money . According to conclusions of many of the leading the best analysts, one of the most real estate investment . Everyone knows that the construction of less exposed to the risk of falling prices, in addition a given that, property has always enjoyed , and will be in demand. Even the economic crisis did not recaptured removed the desire for people to buy their own property. Therefore, investment in construction will always remain relevant and profitable.

Fwit Fresh Wind Investment - [url=https://fwit.biz]where better to invest[/url]