torsdag 15 oktober 2009

Hur bra kan man må?

Överskriften är en del av den föreläsning jag var på igår. Den var så bra och tankvärd.
Det var HV71:s fystränare som besökte vår bygd. Med anledning av att Gislaveds kommun har hälsovecka, denna veckan. Vi bjöd in honom till vårt församlingshem, dit det kom 60-70 personer i går kväll för att lyssna på honom.

Han är en inspiratör och glädjespridare. Som dessutom vet vad han talar om. Vi fick i den första delen lyssna mycket om vikten att ha jämn fördelning av mat, vila och motion. Han berättade bl.a. att vi oftast äter för lite och dessutom vilar för lite. Då blir resultatet inte så bra på sikt...
det där med matbiten var inte nytt för mig, men jag hörde och såg att det fick många att tänka till. Han berättade om sockertoppar och mat på regelbundna tider. Och sa även, något jag själv har märkt, att frukt i lagom mängd är bra, men blir det för många frukter få man i sig mycket socker, fruktsocker, och då går man ändå inte ned i vikt, om det var det man ville göra. Han talade även om mål, för att lyckas med något man bestämt sig för mååste man sätta upp ett riktigt mål.

Efter kaffe, med nyttiga mackor, gick han in mer på insidan av kroppen. Vad som behövs för att man ska må bra. han talade om brustna relationer, och om man väljer att se livet smärtsamt eller lustfyllt. Det är ett sådant val du gör varje gång du vaknar, hävdar han. Och när han sa det insåg jag att han har rätt.

Vi fick även lära oss lite rörelser som vi kan göra för att förhindra "gamnacke". Det fick han en kvinna i publiken att ställa upp på och vara modell. Hon ställde sig på en stol och så visade han på henne hur vi skulle göra några minuter senare. Och där stod vi då allai församlingen och gjorde dessa tre övningarna. Han sa att om vi håller på med dessa i minst 21 dagar så har det blivit en god vana. Det tar så lång tid för att  skaffa sig en god vana , men det tar bara 3 dagar att skaffa sig en dålig vana...sa han Så dåliga vanor kan man skaffa sig två i veckan =))

Idag har jag äntligen kommit tillbaka till kören igen. Så roligt det var!!! Vi övar för fullt till vår konsert med Py Bäckman som vi ska ha i vår kyrka den 14 November. Då är ni välkomna hit för att lyssa. Det är helt otroligt vilka vackar sånger/visor/psalmer hon gjort. Vi kommer att sjunga en hel del av dem då. Gabriellas sång, Koppången, Stad i ljus är bara några av de vi ska sjunga.

Jag läste på Fb att Sarah, min vän i Nebraska, har haft en Svenskdag på sin skola. Eleverna fick den dagen kalla henne vid förnamn, annars säger de Miss Kroenke. De tyckte att det var bra. Och samtidigt bjöd hopn på lite godsaker hon köpt i Sverige. jag såg att min chef hade varit inne och kommenterat hennes inlägg, och han undrade vad de tyckte och tänkte om Sverige. Då svarade sarah att de ville komma till Sverige med en gång och gå i" Bodils class for immigrants".  =))

1 kommentar:

Inga Johansson sa...

Du har lärt dig mycket klokt den här veckan. Må så bra och trevlig helg!