söndag 25 oktober 2009

Fototriss: Rosa

Dagens tema i fototriss är Rosa, med anledning av rosa bandet insamlingen
Jag gick på lite rosabandetjakt i huset och hittade följande.
Halsbandet som är med på bild, gör en väninna till mig och säljer, överskottet går till cancerfonden.


onsdag 21 oktober 2009

Våra nya kossorJag måste bara ta mig tid till att lägga in bilder på våra nya svarta Highland Cattle. De är så små och söta=).

Har inte tid med så mycket annat just nu. Igår fick jag sätta händerna i ca 40-50 kg älgkött direkt när jag kom hem efter konferensen. Men det var fint styckat och hamnade i frysen ganska snabbt. Det ska bli gott att hitta det där senare under året som går innan ny älgjakt går av stapeln.

Behöver röja lite här hemma, tvätt och städning står högt på schemat under kvällarna fram till söndag.
På lovet måste jag nog putsa fönstren, om jag vill se bra ut =)

Men söndag till tisdag är jag i Stockholm, jag har alltid tänkt att jag ska åka till Skolforum någon gång. I år kan jag göra det eftersom jag har ledigt hela lovet. Vilket antagligen är en engångsföreteelse. Jag har ju gjort klar  PIM 2.

söndag 18 oktober 2009

Helg med bröllop och körövning

Denna helgen har varit intensiv. Igår åkte vi till Göteborg för att vara med på min kusins bröllop. De lyckliga tu vigdes på Världskulturmuseet i Göteborg. Det var en annorlunda vigsel Vi var ca. 150 personer som satt i den stora trappan och väntade på att brudparet skulle komma. Vi visste inte var de skulle komma in eller hur det skulle gå till. Plötsligt, när vi väntat ett tag, spelades Final count down för fullt i högtalarna. Sedan övergick det till Oh, Happy Days. Och då kom brudparet indansande/gående klappande sina händer.
Det var festligt att se man blev glad ända in i hjärtat. Sedan var det själva vigseln, som var borgerlig, fast med lite välsignelse och bön ändå.

Eftersom bruden härstammar från Brasilien var det mycket av kvällens mat och underhållning som hade sina influenser från det landet. Maten bestod av olika sorters friterat, ost, kyckling och potatis, gryta och ris. Tårtan var en skapelse för sig,  det var en riktig bröllopstårta med massa våningar . Även den hade Brasiliansk smak, mycket god.


Underhållningen var magnifik. Vi hade Rio i miniatyr hos oss. Brasilianska dansare med plymer och allt som hör till. När de hade dansat själva en stund, drog de med oss andra upp på en riktig långdans, alla skulle hänga på tåget och röra sig rytmiskt i takt med musiken. Det var häftigt!


Vi låg på gångavstånd från festen, Goothia Towers hade oss som gäster på våning nummer 19.
Snacka om häftig utsikt alltså!! Vi passade även på att ta oss upp till våning 23 för att ta en drink innan festen. Där såg vi en magnifik solnedgång. Min syster, svåger och svägerska var också och hälsade på oss innan vi gick till festen.Vi hade Ådalenrummet som min syster sa när hon kom dit...1931...jag tittade utanför för att se om rummet hette så...men ibland får man tänka lite i stället.

Kom hem, sedan var det iväg igen, nu för att öva till vår konsert i kören. Båda flickorna var med på övningen idag. Tredje dotera ska också vara med, hon kommer med och övar vid nästa tillfälle.

Det gick bra och man är så nöjd när man får sjunga tillsammans med så många glada människor. Vi var drygt sextio personer som var med idag...det är många för att vara lilla Broaryd...

Efter fem timmars övning, + en gudstjänst som avslutning, var det dags för nästa jobb.
Vi är nu inne i utvecklingssamtalen och det innebär att alla undervisande lärare ska skriva i varje elevs IUP. Idag var det dags för klass 8a att få sina omdömen inskrivna i hkk. Det tar lite tid att sitta och formulera bra meningar som dessutom ska vara framåtsyftande. Men nu är jag klar med alla 29 eleverna. Vi har ett verktyg som heter Unikum. Jag tycker att det är riktigt bra. Vi i arbetslagen hade en hel utbildningsdag på just formuleringar under vårterminen. Det var riktigt bra att veta hur man ska formulera sig på ett passande sätt.

I morgon ska jag använda vår datavagn till mina sexor. Vi är nämligen med i något som heter presstation, vi får vår lokaltidning till klassen varje dag under ett helt läsår. Varje månad har man olika uppgifter som det ska skrivas lite om. Eleverna ska läsa tidningen och hitta saker som kan passa in på månadens tema.
Det är sedan en stor final i April eller Maj där man kan vinna en del pengar. Jag tycker att det viktigt att eleverna lär sig att läsa tidningar, det finns så mycket kunskap att hämta i dem.

torsdag 15 oktober 2009

Hur bra kan man må?

Överskriften är en del av den föreläsning jag var på igår. Den var så bra och tankvärd.
Det var HV71:s fystränare som besökte vår bygd. Med anledning av att Gislaveds kommun har hälsovecka, denna veckan. Vi bjöd in honom till vårt församlingshem, dit det kom 60-70 personer i går kväll för att lyssna på honom.

Han är en inspiratör och glädjespridare. Som dessutom vet vad han talar om. Vi fick i den första delen lyssna mycket om vikten att ha jämn fördelning av mat, vila och motion. Han berättade bl.a. att vi oftast äter för lite och dessutom vilar för lite. Då blir resultatet inte så bra på sikt...
det där med matbiten var inte nytt för mig, men jag hörde och såg att det fick många att tänka till. Han berättade om sockertoppar och mat på regelbundna tider. Och sa även, något jag själv har märkt, att frukt i lagom mängd är bra, men blir det för många frukter få man i sig mycket socker, fruktsocker, och då går man ändå inte ned i vikt, om det var det man ville göra. Han talade även om mål, för att lyckas med något man bestämt sig för mååste man sätta upp ett riktigt mål.

Efter kaffe, med nyttiga mackor, gick han in mer på insidan av kroppen. Vad som behövs för att man ska må bra. han talade om brustna relationer, och om man väljer att se livet smärtsamt eller lustfyllt. Det är ett sådant val du gör varje gång du vaknar, hävdar han. Och när han sa det insåg jag att han har rätt.

Vi fick även lära oss lite rörelser som vi kan göra för att förhindra "gamnacke". Det fick han en kvinna i publiken att ställa upp på och vara modell. Hon ställde sig på en stol och så visade han på henne hur vi skulle göra några minuter senare. Och där stod vi då allai församlingen och gjorde dessa tre övningarna. Han sa att om vi håller på med dessa i minst 21 dagar så har det blivit en god vana. Det tar så lång tid för att  skaffa sig en god vana , men det tar bara 3 dagar att skaffa sig en dålig vana...sa han Så dåliga vanor kan man skaffa sig två i veckan =))

Idag har jag äntligen kommit tillbaka till kören igen. Så roligt det var!!! Vi övar för fullt till vår konsert med Py Bäckman som vi ska ha i vår kyrka den 14 November. Då är ni välkomna hit för att lyssa. Det är helt otroligt vilka vackar sånger/visor/psalmer hon gjort. Vi kommer att sjunga en hel del av dem då. Gabriellas sång, Koppången, Stad i ljus är bara några av de vi ska sjunga.

Jag läste på Fb att Sarah, min vän i Nebraska, har haft en Svenskdag på sin skola. Eleverna fick den dagen kalla henne vid förnamn, annars säger de Miss Kroenke. De tyckte att det var bra. Och samtidigt bjöd hopn på lite godsaker hon köpt i Sverige. jag såg att min chef hade varit inne och kommenterat hennes inlägg, och han undrade vad de tyckte och tänkte om Sverige. Då svarade sarah att de ville komma till Sverige med en gång och gå i" Bodils class for immigrants".  =))

tisdag 13 oktober 2009

Älgjakt

Hej på er! Dessa två dagar har jag varit ute skogen, i stort sett nästan hela tiden. Jag har varit med på den årliga älgjakten.  I år valde jag att inte använda min bössa, med tanke på min onda axel, rekylen är inte att leka med för en ond axel. I går var vi med hela familjen och jagade, mannen med bössa och vi andra som drev fram älgarna till skyttarna. Vi lyckades bra, tycker jag, vi fick fällt de stora vi hade som tilldelning.


Jag vet människor som tycker att det inte är trevligt att skjuta älgar. Men om man väljer att de dör snabbt och under ordnade förhållande istället för att de rusar ut framför en bil och kanske skadas eller dör samtidigt som de som är i bilen skadas eller dör. Då är valet hon mig väldigt enkelt!!
 Vi bor efter en väg där trafiken till Ullared är mycket frekvent, och det händer en hel del älgolyckor under ett år. Så jag har sett mycket av sådana händelser också.

Det är lång ifrån det liv jag levde förra veckan, då jag hade Sarah på besök. Då hann man inte med att gå i skog och mark, schemat var späckat ändå. Men jag är verkligen glad att hon fick chans att prova vår bastu. Hon gillade verkligen det, att gå från den heta bastun ned i det kalla vattnet. Hon trodde inte att det kunde vara så skönt. Hennes vänner sa till henne att hon kommer aldrig att gå i vattnet...men det gjorde hon, tre gånger till och med =)  Bra gjort, tycker jag =))

Hon uppskattade verkligen allt hon fick vara med om här i Sverige. På torsdagen, innan stadsvandring och gemensam middag, i Falkenberg,  åkte jag och Lena ned med våra inneboende till Skrea strand. Jag tror inte jag har sett två vuxna människor bli sååå glada för att se havet och plocka snäckor. Det blåste rejält och regnade lite också, men de var som två barn som kom till havet mitt på sommaren när det är som varmast. Men de bor så mitt inne i USA, så de tar fjorton timmar med bil för att komma till havet. Efter det förstod jag vad det besöket betydde för dem på ett bättre sätt.

Vi gick guidad stadsvandring i Falkenberg, vad mycket jag fick lära mig. Saker som jag alltid kommer att tänka på när jag kommer till den staden igen. Även om det blåste så att paraplyet vändes ut och in, och regnet smattrade på ganska rejält ibland, var det mycket intressant att lyssna på denna underbara guide. Hon gjorde ett kanonjobb, tycker jag!!

Efter den turen var det dags att gå till Hwitan och äta mat. Vi fick en Falkenbergsmeny, som innehöll bl.a. lax och vildsvin. Allt var mycket smakfullt och väl tillagat.
När middagen var uppäten var det dags att säga farväl på allvar. jag har fått en vän på andra sidan Atlanten, det vet jag nu. Vi har redan mailat och chattat flera gånger. Sarah var ledsen för att hon missade älgjakten hos oss, hon hade gärna varit med och sett hur det går till. Hon skrev igår för att fråga hur det hade gått =)

I morgon gäller skolan och jobb som vanligt, jag längtar dit minsann. Nu har jag inte träffat mina elever ensam på nästan två veckor, Sarah var ju med mig nästan hela tiden förra veckan. Så i morgon blir det en vanlig arbetsdag för mig...gôtt...

torsdag 8 oktober 2009

Här kan ni se hur Nebraskaborna har det i Sverige

Här på Nebraskabloggen  har alla som är i Sverige från Nebraska skrivit lite om vad de varit med om.
Jag kommer att skriva mer om vad jag gjort och varit med om under dessa dagar. Det kommer någon av de närmaste dagarna näär jag kommit i kapp mig med jobbet som ska göras.

Men jag vill att ni ska veta att det varit jätteroligt att lära känna dessa människor och att få uppdaterat sin engelska...tillslut i alla fall =))

onsdag 7 oktober 2009

Nebraskabesök på Apelskolan


Här är de som besöker oss denna veckan.
De kommer från Nebraska och är på skolan för att se
hur vi använder datorn, 1-1. Sarah bor hos oss under
dessa dagar,. Det är roligt för hela familjen att få
träna på sin engelska. Den blir bättre och bättre


Vi slutade lite tidigare idag och hann med att göra en liten rundtur. Och vi åkte att till Sandviks kyrka bl.a.. Men vi han även med att besöka Tyger och Ting, lantmännen =)) och vår kvarn.
Nu ska jag och Sarah basta och ta ett dopp i en ganska kall sjö ; )

söndag 4 oktober 2009

Ömsom solsken ömsom ösregn...med stormbyar

Idag har det varit spridda skurar, och lite sol dess emellan.
Jag hann gå en promenad i uppehåll, blåst och solsken, men det var precis  att jag hann in innan regnet öste ned igen. Men det var skönt att komma ut för man vädesätter värmen och lugnet inne sedan.
Väl inne lagade jag mat som räcker under några dagar. Det är härligt att få gjort det på söndag förmiddag.

Har planerat lite inför kommande vecka. I morgon ska jag hämta Sarah, en kollega som kommer ända från Nebraska för att se hur vi jobba på skolan här. Det låter helt otroligt, men sant är det i alla fall. Det är sammanlagt fyra stycken som kommer till Falkenbergs kommun för att se hur vi jobbar med 1-1 projektet (en dator/elev) vi är bland de första kommunerna i Sverige som jobbar med detta. Så nu ska alltså för mig en okänd människa, mailat till varandra tre gånger, komma hit till oss och bo i vårt hus till på torsdag kväll.
Jag har bäddat och städat så det ska vara trevligt att komma med mig hem i morgon kväll. Tåget anländer till Falkenberg 18,19 imorgon, och då ska jag vara på plats för att ta med mig henne hem. Den andra personen som kommer till Apel är en man som ska vara i ett annat arbetslag. Det känns skönt att de är två så de har varandra =)) De kommer från samma skola så de känner varandra sedan tidigare.
Återkommer med mert om detta när Sarah rest hem, men spännande ska det bli i alla fall.

På tisdag ska jag åka med min klass ned till Falkenberg för att se på teater, det är inte ofta vi kan göra sådant, då resorna kostar för mycket. Men denna gången blir vi bjudna på hela kalaset =))
Skämmerskans ögon- heter teatern. Många elever på skolan har läst boken som teater bygger på, och de är stormförtjusta i boken så nu får vi hoppas att teatern är lika bra.

Annars har helgen varit lugnare än vad jag räknade med. Jag skulle varit med på en konsert för Världens barn i Skövde i går. Med middag för vår kör på Billingehus. Men jag tyckte inte att jag kunde vara med då jag missade den sista övningen också, jag fick spränghuvudvärk i torsdags, som inte ville ge sig. Och åka utan att kunna sångerna det ville jag inte. Men nu laddar jag för att vara med när Py Bäckman kommer hit till vår kyrka och ska leda kören här, den 14 November kommer hon hit. Kom och titta och lyssna vet ja...
Vi kommer att sjunga de sånger hon skrivit, vilket hon gör mycket bra. Tänk bara på Gabriellas sång, Stad i ljus och många mer. Då får inte lite huvudvärk sätta stopp för min medverkan. Särskilt inte eftersom det var jag som tipsade kantorn om att ta hit henne...

Hade tänkt att jag skulle bakat kanelbullar på kanelbullens dag, men bakade bara en kaka till lagfikat i morgon, det är min tur att ha det. Vi får fira internationella läraredagen med äggmackor och kakor i stället. Den infaller ju i morgon. Sätta i några flaggor med tänkvärda ord i kakorna i stället.