tisdag 31 augusti 2010

Igång på allvarNu är skolan igång på allvar. Vi har haft föräldramöte och temadag, så nu går det undan i kurvorna.
Vi har även bestämt veckor då vi ska ha utvecklingssamtal, bra att säga till föräldrarna i god tid.
Föräldramötet var mycket trevligt och det blev bra diskussioner om saker som berör alla i klassen.

Förra veckan hade jag förmånen att vara med när min klass tog emot sina datorer. De delades ut till en och en när deras namn lästes upp. "det känns precis som julafton" var en kommentar som vi alla nog tog med oss därifrån. Nu kommer vi att jobba med datorerna på svenskan och många andra ämnen, det finns så mycket man kan göra, individanpassa materialet framför allt. Sedan jobbar jag mycket med datorn på mina lektioner som jag har med de invandrade eleverna, det finns många övningar som ligger på nätet.
Vi har haft lite av en syskonträff på mannens sida i helgen. Alla syskonen, och svärmor, som bor i Sverige, var hos svägerskan i Skummeslövsstrand i lördags och låg över till söndagen. Kul att äta gott och skratta tillsammans utan att någon måste hasta hem på kvällen. Att vi sedan fick en hotellfrukost när vi vaknade gjorde inte saken sämre =)
Hon fyllde 59 år i söndags så jag antar att hon inte kommer att fira sin jämna födelsedag om ett år...

Nästa vecka kommer jag att dra igång gympan igen, så nu vill det till att lägga sig i hårdträning så man kan programmet på måndag. Kören har upptakt denna söndagen, men drar igång på allvar nästa torsdag. jag ser att jag har fullt upp även utan att plugga...det syns tydligare när man skriver ned det, då har jag ändå inte nämt något om de styrelsemöten och råd jag ska vara med på... Kan man få 36 timmar på ett dygn så vore det bra=))


Idag kom jag hem i hyfsad tid så jag kom ut till lingonskogen, och fick iaf ihop dryga fem liter på en liten stund...nu är jag nöjd, har kvar bär sedan tidigare år. Nu är det kantareller som gäller (bra rim)...

Var och hämtade mitt halsband hos Agneta idag. Det blev fint, latinska ord är inte dumt att kunna använda, kan bli lite kaxigt annars...jantelag och så...
Anledning till dessa ord är denna film som vi fick se på uppstarten...Titta lyssna och tänk
på det


Nu är det sängen som ropar på mig, den ropar ganska högt nu så det är väl dags att gå dit ;)

lördag 21 augusti 2010

Mycket sen sist

Vår älskade brygga

Nu är det över en vecka sedan som jag satt vid tangenterna och fick till ett inlägg...tiden rusar fortare än man tror.

Nu har eleverna börjat skolan, de gjorde de i onsdags. Och jag måste säga att en skola utan elever är inte alls en rolig arbetsplats. Dels är det massa tråkiga papper som måste fyllas i och så ska man försöka att enas om tider för lag, ämnen, kamratstödjare, elevråd, vem som har hand om personalrummet, städvecka med eleverna, mm, mm.
Allt ska om möjligt bestämmas på dessa dagar, dessutom vill man ha lite egen tid för att planera vad som ska göras på lektionerna. Pust, ja det är skönt när eleverna äntligen kommer, det är ju ändå för deras skull vi jobbar där. Så nu är ordningen återställd =)

Det var jätteskoj att möta "mina" ungdomar igen, vi har dessutom fått två nya i klassen. En tjej som kommer från Lettland och en tjej som kommer från en annan del av Sverige. Kul att klassen utökas. Jag pratade lite med de nya tjejerna igår och de var mycket glada för det mottagandet de fått av klassen. Vi har haft två nyinflyttade under år sex, så de är lite hemma i detta att välkomna nya så de känner sig hemma. Bra jobbat tycker jag. Vi har arbetat med livskunskap under ett år och det har gett resultat, de värnar om varandra på ett mycket bra sätt.

För att de skulle känna att det är festligt att börja på nytt igen så bjöd jag och min mentorkollega på glass. Det är ju egentligen inte avslutningen som ska lyftas och bli firad, det är även något att fira att man börjar igen!

Tittar ut och ser att det regnar ganska rejält och det gjorde det en stund förra lördagen också, när vi stod i kön för att komma in på Roxette. Men när picknicken var uppäten och Roxette äntrade scenen så slutade det regna...tur var väl det för man kunde verkligen njuta av allt utan luva för öronen. Blöt var jag men det var varmt och skönt, så jag hade inte ont av det.
Superroligt att lyssna på Per och Marie och att sedan Gyllene Tider avslautade med tre sånger lyfte det ytterligare ett snäpp. Görbra som vi säger i Västergötland =)
Moa och Monica väntar på Roxette

Mitt nya jobb som samordnare har gjort att jag har haft en hel del jobb i veckan som gått.
Denna veckan har vi skrivit in fem nya barn med tre olika nationaliteter, och en stor familj ska skrivas in i nästa vecka. Det var även så att ett barn från ett land i öster bara stod med sina föräldrar utanför skolan i torsdags och ville börja skolan. Det kommer att bli inskrivning i det fallet också i nästa vecka...om vi fått tag på alla uppgifter tills dess. Jag har inte förstått att det är så många papper som måste fyllas i innan det är helt klart med inskrivningen i skolan.
Men det är ett fantastiskt roligt jobb, jag möter så många olika människor och får höra om öden som man inte ens kan tänka sig finnas. Vi bor i ett tryggt land, nu har jag fått det bevisat för mig igen och igen...

Detta jobb innebär även en och annan utbildning (alltid skoj att lära sig nya saker) på höstlovet ska jag åka till Stockholm på kurs i Hur man lär analfabeter läsa, snacka om utmaning!!!

Hemkunskap har jag på en annan skola med år fyra och fem. Träffade dem för första gången igår, det var sjutton stycken på fyra (!) spisar.... det är en utmaning det också =))
Elden sprider värme i bastun

Förra fredagen bastade vi med svägerskan och igår hade vi ett gäng med andra trevliga gäster här på bastubad och mat. Det var så skönt att bada bastu och sedan slänga sig i sjön. De som varit med kunde inte förstå att det var så skönt innan de hade provat. Så nu har vi badat ett par gånger och det kommer kanske att bli ett bastubad idag också.

Frida och Emil på väg in i kyrkan

Men först ska vi åka och skåda brud. En nära bekants dotter gifte sig idag i Södra Hestra kyrka. Det var ett mycket vackert bröllop, och ett mycket lyckligt par som tågade ut ur kyrkan, och då höll det upp i regnandet. Stina serverar på middagen för 107 gäster, hon får nog bekänna färg idag och har säkert ont i fötterna i morgon...imorgon ja, då flyttar hon till Växjö. Hon får sin lägenhet i veckan men vill vara med på nollningen som startar i början av veckan så hon valde att bo i Hannahs lägenhet till att börja med.
Tre "damer" på väg till Grekland

Snart är allt som vanligt igen, Hannah åker till nästa helg och Moa kommer hem från en veckas semster i Grekland på tisdag. Skolan för henne börjar meddetsamma hon kommit hem.
Flyttlasset till Stina kommer vi att köra dit på fredag...sedan är nog dags för en liten pust igen...
Prinsessbröllop i repris =)

onsdag 11 augusti 2010

Arbetet kallar

Här går sommaren mot sitt slut ; )

Idag drog vi igång, skönt att komma in i vardagslunken igen. Nu har man nästan gått och blivit försoffad och rund och trind om magen efter allt gott jag ätit och druckit under sommaren. Men det kan det vara värt för det har varit en kanonsommar!! Jag har bara varit, och gjort trevliga och roliga saker. Träffat trevliga människor, både nya bekantskaper och gamla godingar =)
Och alla möten har på något sätt givit mig nya kunskaper och insikter, intressant att man lär sig nått nytt hela tiden.

På jobbet idagvar det två nya ansikten som kommer att jobba i vårt arbetslag, annars var det samma gamla kollegor. En del byte av arbetslag har det blivit till detta läsår, sorgligt att mista en kollega, även om det bara blir till ett annat arbetslag på skolan. Ja det saknas tre av kollegorna som blivit övertalig på vår enhet, och därför börjat jobba på andra ställen inom kommunen. Men de kommer säkert att få det bra där, och vi kommer att träffas ändå i olika konstellationer, gott att veta. Igår blev det äntligen plockat lite blåbär för min del och en liten del av dessa gick åt till en kaka/paj som jag gjorde för att bjuda en kollega som hade gift sig, tyst och lugnt i lördags. Jag fick ett litet samtal från "frun" igår + en önskan om paj från en kollega via fb. Så det var väl bara att göra det. Annarsär det inte så många som har fb utan jag fick veta en del nyheter när jag kom på plats. Det är kul det också, lite blandning av allt, lite vet man och lite är hemligt tills man stöter på personer irl =)
Sista badet för i år?

I morgon kommer jag att introduceras i mitt nya arbete som samordnare för invandrare i vårt rektorsområde. Det ska bli oerhört intressant att lära känna hela familjerna och inte bara barnen. Återkommer med vad arbetet innebär. Så jag ska till den trevliga staden Falkenberg för ett besök på Bun och samtidigt passa på att ha ett överlämnande av en elev som flyttat till stan.
Men morgonen inleds med att jag börjar med att lägga schema...det är inte klart än...mycket pussel återstår =( Men vi kommer säkert att bli klara på fredag...hoppas jag =) Vi är ju fyra som ska slå våra kloka huvuden ihop.

måndag 9 augusti 2010

Måndagsmöte...igen


Idag var det åter dags för ett möte med mina föräldrar, men denna gången var det jag som förflyttade mig. Jag mötte upp min syster och föräldrar vid Knalleland i Borås, de skulle till optikern. Vi visste att pappa antagligen inte skulle få glasögon utan en remiss till ögon på Borås lasarett, det blev så också. Men mamma kommer att få nya glasögon, men även hon kommer att behöva undersöka ögonen, grå starr på det högra. Under tiden pappa blev väldigt väl omhändertagen av optikern, så tittade jag och mamma på bågar. Det blev så att vi hittade ett par som var som gjorda för henne nästan medetsamma. Tur kan man ha ibland =)

Efter mammas undersökning så var det dags för att gå på café, vi hade redan planerat att vi skulle unna oss räksmörgåsar och kaffe. det smakade mycket gott och var bra mättande, så jag klarade mig ända tills seneftermiddagen innan jag behövde mer energi igen.

Sedan gick jag med mamma så hon fick handla lite saker hon längtat efter, det är ju inte varje dag som de kommer till ett köpcenter som har "allt" =) Väskan hon köpte var hon extra nöjd med, det hade hon önskat sig en under lång tid, sa hon. Så när jag lämnade av dem var de nöjda men trötta, men vem skulle inte varit det efter en sådan utflykt ; )

när jag nu kom till stan hade jag sedan en tid planerat att jag skulle stanna i Åhaga och handla på Nelly Fashion. Outlet är det och det är vad som passar min kassa. Annars har de snygga men ganska dyra kläder, man kan handla på nätet bl.a. Men det var stängt!! De har bara haft försäljning under sommarveckorna, så det var nog första stängda dagen idag!! Snacka om otur, efter lite överläggande med mig själv kom jag på att jag kan vända om och gå lite i stan...för handla ville jag ju =))

Jag har inte varit i innerstan på många år, och jag kan väl säga att jag var inte så imponerad, det hade inte hänt mycket på dessa år... Men jag hittade en affär som hade kläder i min smak, så det blev två tunikor, en i sommarstuk och en som var höstnyhet. Shoppingtarmen fick lite vad den ville iaf =))

Nu har maken börjat jobba igen efter en välbehövlig semester. Vi har nog tillbringat den mesta av tiden tillsammans, och har ändå alltid något att säga varandra <3
Men jag har ju bara en dag till hemma innan mitt jobb drar igång. Det ska bli skönt att komma in i vanliga lunken igen.

Jag har även funderat på min fortsatta höst...och kommit fram till att jag lägger ned studietanken, nu när jag fick 100%. Jag kom på att jag vill fortsätta med allat annat jag dragit igång, efter förra omgången av studier. Och jag hade ju ändå inte varit garanterad ett nytt jobb efter 4! års halvtidsstudier....så nu kommer jag att njuta extra mycket av att ha en lite ny tjänst att bygga upp och att ägna fritiden åt att göra kuliga saker, som att blogga t.ex. =))

Kommer med all säkerhet att söka till enstaka kurser till våren, men där ser man ett slut...

Hoppas bara att jag får undervisa min klass i svenska, vill så gärna jobba med datorn och kanske använda bloggen som ett verktyg =)

Inga nya bilder idag...

tisdag 3 augusti 2010

Besök av di gamle

Igår var det en rolig dag, jag hade mina föräldrar här på besök. Det var tre år sedan de var hos oss i Danhult sist. Det beror på att de blivit lite sämre och flyttat till serviceboende och att de av andra skäl inte kunnat komma hit. Det är trots allt nästan 15 mil mellan Bollebygd och Danhult.
Men just nu bor de i Fristad, då deras "hem" renoveras och därför träffar de inte övriga delen av barnaskaran så mycket heller. Så vi sa nu eller aldrig är det läge för dem att komma ut på en tur till de småländska ägorna.
Hannah var snäll och hämtade dem, resan fram och åter tog cirkus 2.40 timmar. När de kommit på plats med alla rollatorer och annat så var de nyfikna på hur det såg ut nu...hade något förändras på dessa år? Ja, några väggar hade bytt färg och ett badrum var nytt, ett annat golv var lagt på ett ställe, rabatterna efter huset var borta och ersatts med sten och plattor, ny rabatt och odling vid hundgården....mm. mm. Så lite nytt fick de ändå se =)


Efter lite ätande och tårta var det dags attbege sig hemåt igen, nu tog jag och D hand om skjutsen. De var två glada men trötta föräldrar som kom tillbaka till sitt lagom till Lotta på Liseberg började med sin allsång. Då fortsatte vi två till min bror i Gesebol för att hämta en gräsklippare som vi fått av dem. Det blev en pratstund och gott fika på deras altan. De bor helt sagolikt, sjön ligger intill, fast en bit rakt ned. Vi hade en ljuvlig utsikt över deras sjö med egen fyr i...häftigt. Vill man kan man med bara några steg ta sig ned till deras brygga och bastu.

Innan vi kommit hem närmade sig klockan midnatt, men jag var så glad att det äntligen blivit av att ta hit mina föräldrar. Vi såg på mätaren när vi kommit hem att dagens resor nästan motsvarade en resa till Stockholm...oj vad milen kommer fort på mätaren. Alla mil som vi kört under dagen var värt varenda krona det kostar, deras glädje över att komma hit var väl värt att köra ännu fler mil för =))) Nu såg jag igår att det visades en text om att det är dax för service igen...
Jag måste även säga att jag blev grundligt firad på min ojämna födelsedag, det var ett firande som varade i tre dagar =)) när vi kom hem från Falkenberg, på motorcykel med en kaffebryggare i packningen, hade döttrarna gjort en kanongod middag. De är för gulliga till att skämma bort sin gamla mamma <3
Idag har vi fått gjort i ordning i trädgården, klippt gräset och rensat, de rabatter som finns kvar, plockat lite hallon och tagit upp nypotatis och till dessa ätit matjesill...mmmm, så gott det är med egna potater. Vi har inte haft egen potatis på säkert 15 år. Min pappa skötte om allt sådant när han var pigg och inte hade så mycket krämpor. Efter det har vi legat lite lågt med sådana odlingar, men nu petade vi ned några kilo tidig potatis. Och det kan jag säga redan nu, att det kommer vi att göra nästa år med!