onsdag 9 februari 2011

Reflektioner

Igår hade jag en fulltecknad dag, skola med Np A-del. Det var hon mina svenska som andraspråkselever jag satt och hjälpte till när ord var svåra att förstå. De är fyra stycken som skriver hos oss i år, de gjorde ett mycket bar arbete igår. Alla satt och skrev länge och svarade på all frågorna, det gällde läsförståelse. Så i morgon när de skriver uppsatsdelen kommer jag att sitta och rätta det prov de skrev igår...och jag tror att resultaten blir bra =) Efter provet var det planering på mitt schema och sedan visionsgrupper, vi pratade läroplan, nya och gamla. Det var intressant att se vad som skiljer den nya mot den gamla. Det är inte så mycket, men en hel del ord är utbytta och strävansmålen är borta, så nu är det MÅL som gäller, inget att tveka på vad som gäller från och med i höst alltså... Men jag tycker att den nya läroplanen är tydligare att läsa ut vad som verkligen ska göras, fast vi har ju bara läst kapitel 1 & 2 än. Väntar på ämnesgodbitarna =)

Efter denna träff hade jag och min mentorkollega en stund på oss att förbereda ett föräldramöte, som kommit till på en förälders eget initiativ. Det blev lite taktiksnack och en snabbmåltid innan de kom till mötet. Det var god uppslutning och det är positivt att så många tagit sig tid att komma. Vi delade upp dem i grupper, för diskussion om fråga om hur de upplever att deras barn har det i skolan. De skulle sedan redogöra för + & - om dessa saker. Det blev en hel del saker som hamnade på minussidan, mycket beror det på anledningen till mötet...datorer och dess användning.  fokus hos föräldrarna hade hamnat på att vi inte har filter som tar bort allt "dåligt" de kan göra på internet, såsom spela, chatta, faceboka och mycket annat. De tror att det är det många gör lektionerna igenom....vad de fått det ifrån vet jag inte, för vi som undervisar har inte upplevt detta som ett problem. Vi förklarade hur vi i Falkenbergs kommun tänker kring det egna filtret vi har i våra huvuden, och att verkligheten kommer ikapp en gång ändå. Vi fick även förslag om att vi kunde ha datorerna kvar hos oss på skolan så att de inte skulle sitta för mycket vid dem hemma...kunde höra lite av konflikträdsla där, svårt att våga ta beslut om vad som känns rätt eller vad det nu kan vara. Men vi sa att vi ansvarar för datoranvändandet på skoltid, därefter är det ni som föräldrar som bestämmer hur ni vill ha det...

Det blev i alla fall ett och annat plus som vi avslutade med, de sa att alla går till skolan med ett leende och det är väl det bästa betyget man kan få som lärare på högstadiet =))

Idag pratade jag och klassen om vad vi hade sagt på mötet med föräldrarna igår. De var så uppmärksamma på allt som sagts så jag förstod att många hade diskuterat med sina barn när de kommit hem. Det är skönt att vi kan ha en öppen dialog med alla inblandade.

Har idag varit på en utfrågning av mitt tyckande omkring datoranvändandet, nu och i framtiden. Det var lite märkligt sätt att gör undersökning på...GR-utbildning var det som höll i frågandet, vi fick fråga sju personer två frågor som vi fick på ett papper, sedan bytte vi så vi fick jag svara på dessa sju, därefter sammaställning, med papper och penna. Sedan genomgång innan vi fick skriva in svaren på en dator för varje fråga...Och så handlade det om IT....Tänk om datorn kunde använts med en gång...

God natt, nu är det sängen, imorgon Np del C.

1 kommentar:

anna-lena sa...

Ska ha NP i trean så småningom. Men jag väntar så länge jag kan, fram till påsktid. De har inte kommit så långt än, och jag tycker att hela idén med koll i trean är horribel.
Bra med nöjda elever...Tror att många föräldrar fortfarande vet för lite om datoranvändningens socialisering och orientering. De är unga, men de är inte barn av dataåldern, och det märks.