tisdag 25 augusti 2009

Hej och hå, veckorna gå =))

Nu har eleverna gått i skolan i en vecka, och det har varit en mycket bra vecka. Jag har börjat lära känna mina nya elever riktigt bra, tycker jag. Det börjar nu utkristallisera sig de olika grupperna som nästan alltid blir när det bildas nya konstellationer. Men jag känner att det även är en bra

klassgemenskap som börjat växa fram. Det verkar som de själva vill ha en god klassgemenskap, alla vill åt samma håll. Det är nog det som gör mig gladast, den gamla klassen var precis tvärt om, 23 individuallister som inte kunde se sin egen del i problem med att få gemenskap att uppstå. Därför känns det extra roligt för oss mentorer just nu.


Vi var alla på utbildning, i livskunskap, SET vilket alla arbetar md nu på hela skolan, F-9.

Det har efter undersökningar visat att SET på skolan ger resultat, så vi är mycket på och hoppfulla för detta material som vi har att tillgå.

Ni kommer säkert att få läsa mycket om mina framgångar och/eller motgångar vad det gäller klassgemenskapsbyggandet.


Kan väl även i förbigående säga att det var ett flertal av alla 87 personer som var med på utbildningen, som var i två dagar, som fick med sig en mindre trevlig bakterie hem. Så nu sitter jag och visar film på mina hkk-lektioner, vi ska inte hantera livsmedel på ett tag. Jag har inte bakterien i mig, men man n måste vara extra försiktig då 39 av alla som var med har haft besvär......

Just nu tittar årskurs 9 på filmen Super size me. Vi brukar visa den för årskurs 9, för att visa vad som kan hända om man väljer att bara äta snabbmat, vid alla tillfällen på dagen. Det är skrämmande att se hur fort det går att försämra en kärnfrisk kropp. Han skulle äta allt på Mc.Donalds, frukost, lunch och middag under 30 dagar. Efter tio dagar såg man en kraftig försämring av allmäntillståndet. Något annat som jag vill att eleverna ska förstå är att storlekarna blir bara större och större på många snabbmatsmål. Muffins är en sak som fördubblats i storlek sedan jag var liten, man tycker att man bara äter 1 muffins men storleksmässigt är det minst som två var tidigare. Vi är i detta fallet på väg att bli riktigt ”amerikaniserade”. Det står en liten artikel i Aftonbladet idag om hur storleken verkligen kan spela roll, på matens storlek på tallriken, alltså inget annat =) Det står där om våra färdiga smörgåsar som vi köper är lika långa som underarmen är, en baguett är idag= vad vi kallade en smörgås förr. På många ställen som säljer färdiga mackor finns det inga ”vanliga”

storlekar på smörgåsarna utan det är ”supersize” som gäller. Hos ungdomar tror jag inte ens tanken finns om att de är onormalt stora, utan det är den normala storleken för dem. Jag vågar bara inte tänka mig framåt i tiden....hur stora portioner får man då på färdigmatställena??? Till maten ska man dessutom dricka en stoooor mugg med söt läsk.....


Igår hade jag en helt ljuvlig dag efter jobbet, jag åkte ned till sjön med kaffe på termos och dagstidningen. Där badade jag och sedan låg jag alldeles själv och bara njöt i solen. Efter någon timme kom mannen dit också, vi hade verkligen en avkopplande stund i eftermiddags/kvällssolen.

Innan vi åt kvällsmat tog vi vår vanliga tur på cykel och sedan ett härligt kvällsdopp. Säger bara att livet är härligt!!


Våra tre döttrar var i Växjö för att hjälpa Hannah att fixa till de saker vi köpte när vi var på IKEA i lördags. Nytt soffbord, en arbetsplats och en hylla till badrummet satte de ihop bl.a. De sa när de kom hem vid midnatt att det blev mycket bra.

IKEA är en underbar affär att gå i om det inte är för mycket folk, man kommer på att det är mycket man skulle vilja ha till sitt hem. Men man får ta lite i taget....


Moa blev av med sin fasta tandställning igår. De plockade upp henne i Värnamo på väg till Växjö.

Hon hade inte sagt ett ord om detta till någon....glad överraskning och tänderna är såååå fina nu =)))

4 kommentarer:

femfemman sa...

Vad härligt med en klass där der finns gemenskap och där man är rädda om varann. Jag har en sådan klass också, och det är så härligt. Det blir fina sjuor i den nya skolan nästa år. Men ett helt läsår är ju kvar, så det gäller att njuta. Även femman är en jättefin klass, fas det änder att man känner att man inte riktigt räcker till, när man har alla 25 barnen samtidigt.
Var det en magbakterie ni plockade upp på era uppstartsdagar? Inte så trevligt i sa fall.
Det är ju inte så konstigt att vi blir tjockare och tjockare, med tanke på kaffebrödens, smörgåsarnas och portionernas storlek. Varför måste vi ta efter allt från Amerikat?

Inga Johansson sa...

Så roligt att den nya klassen funkar bra redan. Jag har tre bra klasser att jobba med nu. Tråkigt med alla konstiga bakterier. Hoppas det inte avskräcker från SET. Vi har använt SET-materialet i flera år nu. Vi tror att det är en av orsakerna till att det är så lugnt på vår skola.

Håller också helt med om storleken på våra portioner idag. En latte med muffin är ju en hel måltid. Men det är inte bara portionerna som blir större. Tallrikarna blir större och större. På en stor tallrik ser portionerna inte lika stora ut. När vi köpte nytt porslin nu tänkte på det och inhandlade normalstora tallrikar. Njut av bad och sommardagarna så länge det går!

bollebygdsbo sa...

Härligt för Moa!

Skönt även att klassen verkar så bra.

Vi hörs.

Lallis - liv och leverne sa...

Låter härligt att det funkar så bra redan:)
kram Lallis