onsdag 7 juli 2010

Lycka...

Lycka...det kan man jobba på att få till...
Efter att varit inne och läst Expressen ville även jag visa detta för er som läser min blogg. Jag tycker att det verkar vara mycket bra saker som man kanske redan gör till viss del...så då kan man känna sig lycklig.
Femfemman skrev i sitt senaste inlägg om att man är lycklig som träffar sina vänner och har friheten att göra som man vill. Precis efter det läste jag detta i Expressen.
Läs även om de sju saker som inte ger lycka...
Ett litet mellaninlägg som kan få andra att tänka till =)Fakta

7 saker som INTE gör dig lycklig:


1. Mer pengar/högre lön (över en viss gräns).
2. Att vinna på spel.
3. Att shoppa.
4. Ära och framgång.
5. Skönhet.
6. Att passivt konsumera underhållning.
7. Passiva semestrar då vi inte gör någonting.

1. Skriv lycko-dagbok
Bli observant på hur du mår när du gör olika saker. I din lyckodagbok noterar du vilka aktiviteter som har bäst effekter på ditt välbefinnande. Kanske upptäcker du att du mår bättre av stillsamma middagar än av krogbesök eller tvärtom. Denna strategi kan kombineras med att du prövar nya aktiviteter. Själva omväxlingen kan också ha en positiv effekt.

2. Utveckla din moraliska medvetenhet
Vi blir lyckligare av att vara moraliska. De som arbetar ideellt är i allmänhet lyckligare än andra. Att lägga sina pengar på gåvor eller välgörenhet har visat sig ha större lyckoeffekter än att lägga sina pengar på egen konsumtion. Att vara moralisk har också andra vinster. En pålitlig person får större möjligheter till fruktbara samarbeten.

3. Bli optimist
Odla ett mera optimistiskt förhållningssätt eller omvärdera sådant du ogillar.

4. Följ din egen röst
Att lyssna och följa sin egen röst kan göra livet mera meningsfullt. Ditt liv kan också bli mer meningsfullt om det framlevs med medveten närvaro, ibland kallad mindfulness.

5. Välj ett mål att sträva efter
Vill du ha fred på jorden – eller räcker det att jobba extra för att försöka bryta segregationen i din stad? Att försöka uppnå olika mål ger oss en bättre struktur på vår tid och ökad känsla av mening. Enligt filosoferna är människans moraliska utveckling en rörelse mot minskad självcentrering, ökad opartiskhet, och att man bryr sig om allt större grupper.

6. Gör något som gynnar andra
Skippa självhjälpskurserna. Det mest värdefulla du kan göra är att göra något för andra. Välj de lyckostrategier som gynnar dina medmänniskor i hög grad, som att vårda dina relationer, arbeta ideellt eller försöka uppnå moraliskt värdefulla mål.Välj ett mål som du tycker är roligt att arbeta mot.

7. Odla din tacksamhet
Alla har saker att vara tacksamma över, sådant vi tar för givet och inte tänker på. Skriv ner dem. Lyckoforskning visar att tacksamma människor är mer energiska, oftare upplever positiva känslor, är mer förlåtande och empatisiska.

2 kommentarer:

bollebygdsbo sa...

Även "kvällstidningar" kan bjuda på bra saker. ;))
Gäller bara att hitta de bra sakerna. ;)

Inga Johansson sa...

Det kan vara bra att bli påmind om att lyckan inte finns i pengar eller personlig framgång. Håller med A-L att Expressens lista var ambitiös. Tror inte på att jaga lyckan. Den finns där och det gäller att upptäcka den. Positiva tankar, tacksamhet och medmänsklighet gör det lättare att upptäcka den.