onsdag 3 mars 2010

Föreläsning nr 1...denna veckan =)

Dagarna går så fort nu för tiden tycker jag, hade tänkt skriva igår men det blev för sent. Det var en stressande men trevlig dag. Först arbete till klockan fem sedan hem och snabbduscha och sätta på sig lite nya kläder. För vi skulle ju på föreläsning med Ole Skinnarmo i Smålandsstenar och den började 18.30 så skulle vi få någorlunda sittplatser fick vi vara ute i tid. Vi kom dit en kvrt innan det startade och fick hyfsade platser.

Hans föreläsning var intressant och gav även lite tankar att ta med sig hem för det vardagliga livet. Man behöver inte vara en äventyrare och resa jorden runt i oländig terräng för att kunna ta till sig det han pratade om. Han har ju gjort helt otroliga resor till fots på skidor eller i segelbåt. Han är även en man med humor och positivt tänkande, som han försökte smitta av på oss andra som satt i publiken.

Han sa att han lever med 4 M: Mål, Motivation, Mental styrka och Miljö. Det kan man väl inte säga emot, har du inget mål att jobba mot så känns det inte meningsfullt. I samma veva försvinner ju motivationen. Men ibland krävs det stark mental styrka för att vi ska motiveras att nå målet...

Miljön är något som finns runtomkring oss och som vi skulle behöva tänka lite mer på hur vi hanterar. Han visade bilder från Svalbard och Sydpolen och Nordpolen och där såg man hur isarna smälte och vatten blev öppet. Nordostpassagen som han seglade i, Nordenskiölds spår, förra året har nu blivit så öppet så en del fartyg tar den vägen från Asien till Europa istället för den betydligt längre vanliga vägen. Det är ju både på gott och ont om det går åt mindre bränsle vid frakten, men samtidigt är det ett tecken på att medeltemperaturen ökat eftersom isarna smälter undan. Skrämmande kan jag tycka, men han sa flera gånger att det är inte säkert att det är vi människor som ställer till allt detta, men varför skulle vi chansa?? Vi kan ju redan nu göra vad vi kan för att värna om vår miljö. Sant, och trevligt att han inte använde pekpinnen!!

Han gav oss exempel på vad man ska tänk på för att inte trilla ned i "avgrundens" svarat hål...

Du måste helt enkelt köpa det du inte kan förändra, med andra ord lämna det låt bli och gnälla över saker som du ändå inte kan göra något åt. Den enda som mår dåligt av det är du själv. Ett sådant exempel är vädret...gör det bästa av situationen och gräv inte ned dig i negativa tankar.
För du ska nämligen öka din fokusering på det du kan förändra, helt plötsligt känns allt mycket bättre. Jag kan se till så att detta blir bra, det jag gör, gör verkligen skillnad =) Bra tänk =)))

Bestäm dig även på att se allt från den ljusa sidan, se det positiva och leta inte efter det negativa...det kommer nog att poppa upp då och då...men förträng det och vänd det till positivt tänk i stället.

Sedan sa han att man måste våga krångla till det ibland, ta inte den enklaste vägen alltid, våga tänka i nya banor. Och så tänk på att det är ingen förlust att ibland ta ett steg tillbaka, det kan istället vara så att det är då man verkligen hittar den rätta vägen.

Så lite klokare var jag allt efter den föreläsningen =))

Mia Törnblom står på tur nästa gång...i morgon ska jag lyssna på henne. Det ser jag fram emot ännu mer =)))

3 kommentarer:

bollebygdsbo sa...

Verkligen något att ta till sig.
När man inte haft förmånen att lyssna till honom är det så bra att du delar med dig. Tack och kram.

anna-lena sa...

OK Ola .... jag ska försöka sluta tänka på vädret. Det stämmer precis, man blir bara deppig. Ska försöka fokusera på något mera positivt...

Inga Johansson sa...

Så sant. jag försöker leva efter den principen, att inte hänga upp mig på sånt jag inte kan påverka och att tänka positivt.