söndag 21 mars 2010

Samhällspromenad

Det är härligt med söndagar som inte är inbokade alla, en sådan har jag haft idag. Jag fick kaffe på sängen, vaknade av underbar kaffedoft och så står mannen där med kaffe på en bricka. Ibland känner man verkligen att man är lyckligt lottad =)

När förmiddagen hade kommit en bit tog vi bilen och åkte och hälsade på goda vänner. Mannen i den familjen har en mycket ovanlig neurologisk och reumatologisk sjukdom, det blir gradvis försämring. Nu sitter han i en permobil och tar sig fram dit han vill. Han har ett helt otroligt positivt sätt, han eller hans familj ser inga bekymmer med något. De har t.ex. köpt ett ställe uppe i Norrland för några år sedan och ser bara möjligheter. Det är fantastiskt att komma till deras hus som verkligen svämmar över av aktiviteter och möjligheter. När man varit där inser man lite förläget att man kanske inte är tillräckligt positiv till allt som livet kan erbjuda...vi måste bara vara öppna för möjligheten att våga ta klivet ut till något okänt. Ska försöka att tänka på det i veckan som kommer =)

Denna veckan ska jag tillsammans med min klassföreståndarkollega åka på övernattning med klassen. Vi gör det för att skapa en god gemenskap mellan eleverna i klassen, det är redan en härlig stämning, men vi jobbar ändå vidare med det. Vi ska spela spel, gå tipspromenad, laga tacos och mysa & se på film. Helt enkelt bara vara!! Det ska bli riktigt roligt =)
Vi är iväg natten mellan onsdag och torsdag.

Påskpynt som kommunen satt vid busshållplatsen

Annars lunkar det på riktigt bra i skolans värld just nu. Vi ska börja jobba med skrivregler i 6:an i veckan, det blir repetition av det som de redan hört massor av gånger i mellanstadiet..men jag tycker att det är bra att göra övningar tidigt på högstadiet så det blir trevligare att läsa deras texter som de ska skriva längre fram. Och jag har redan sett att en del av dem behöver öva och få lite mer information av vad som gäller.

Skolan och kyrkan

Det som är roligast nu tycker jag är att alla eleverna i år 9 gör egna måltider. De håller helt enkelt i en lektion, två och två, där de talar om för de andra i gruppen vad som ska lagas och hur det ska gå till. De har fått lottat en råvara som de letar upp ett recept till och planerar noga hur det ska gå till. Alla moment i denna uppgift poängsätts, de har varsin mall som de kan se hur bedömningen kommer att gå till. Hittills har det varit lite blandat hur lektionerna gått, men alla vet nog sina fel och brister. Men alla rätter som lagts har blivit lyckade, och det är huvudsaken tycker jag!!

År 8 gör egna bloggar i hkk som de beskriver vad som gjorts och jag har en blogg där jag lägger ut uppgifterna som de ska ha. Funkar bättre och bättre för varje vecka som går. Eftersom jag är en bloggare är det mitt sätt att lära eleverna hur man kan nå ut till en större skara. Vi har bestämt att vi ska lära dem olika saker att redovisa sina arbeten på, gärn så att fler än vi lärare kan komma åt att se dem. På nätet på något sätt, alltså nu när vi alla har datorer.
Södra Hestra kyrka i Broaryd
Men roligast av alla lektioner i skolan är de som jag har i Svenska som andraspråk....om man använder ungdomarnas egna språk kan jag säga att det äger...
De lär sig svenska och jag lär mig så mycket annat om livet i olika kulturer.

Dagen idag har ägnats åt promenader av olika slag. jag tog bilen en bit och parkerade den för att få gå på asfalt runt vårt samhälle. När jag gick där passade jag på att fota lite ifrån samhället, såg även saker som jag inte sett förut när jag susat förbi med bil eller cykel. Så det är nyttigt och lärorikt att spatsera långsammare i livet någon gång emellanåt...alltid lär man sig något eller upptäcker nya saker i vår värld.
Hembygdsparken i Broaryd
Det blev även en promenad med mannen, men då gick vi de vanliga gamla vägarna vid huset...men det är trevligt det med, lite hade ju förändrats sedan igår, vägen hade kommit fram mer och var blötare och lerigare. Så lite nytt fick jag se även där =)
Vacker staty som jag aldrig sett tidigare,
fint med händer som sträcker sig uppåt.
Står vid centrum av Broaryd

2 kommentarer:

Inga Johansson sa...

Härlig dag du har haft. har också promenerat fast bara de vanliga stråken. Nu går det fort med förändringarna. Mer och mer kommer fram ur snötäcket.

Det låter roligt att jobba med de äldre eleverna. fast jag håller mig till mellanstadiet. Det är det jag kan bäst. Vi kan blogga på det stadiet också.

anna-lena sa...

Visst är det intressant att promenera där man inte brukar gå.Vad mycket man ser när man tar det lite lugnt!
Mannen du berättar om låter helt otrolig. Det är så man skulle vilja vara. Bra att få en tankeställare ibland.
Jag hade ju hemkuskap i femman uinder många år. Oj, vilket kreativt, engagerande och positivt ämne.Inte klokt att man var tvungen att riva områdets bästa klassrum. EU-regler krävde större kök...