torsdag 30 juli 2009

Meditativ känsla

Jag ska ut i skogen och plocka lite hallon nu. Igår plockade jag blåbär och i förrgår plockade jag blåbär. Jag var även ute på en minitur av hallonplockning i går. Men nu ska jag ut och se om jag inte kan fylla min lilla spann.
Att gå i skogen och plocka bär är rena meditationen, för mig. Jag bara går och tankarna får inte riktigt grogrund, utan jag bara är ett med skogen och ser bara efter mer tuvor/buskar med bär.
Att man sedan kan njuta av det man plockar senare i höst/vinter är ju ytterligare ett stort plus.

Jag har en spann med blåbär som ska rensas senare idag, men det går snabbare än vad jag trodde från början. Jag har ju redan rensat en hel del =)

Jag trivs otroligt bra ute i naturen, antingen det gäller att promenera eller cykla, eller som nu plocka bär. Man upptäcker alltid nya saker i naturen, även om man varit många gånger på samma ställe i skogen så kan man ändå se nya saker när man kommer dit nästa gång. Det är nog det jag tycker är så fantastiskt!

En av mina bloggvänner skrev häromdagen om landmärken i naturen. När jag läst det började jag tänka på mina landmärken , man har en del som man tar för givna, men ibland kan de raseras. När stormen Gudrun gick fram förstördes en del av våra landmärken, det kändes som det var en nära vän som försvann.

Vi människor kan också vara "landmärken" för andra människor. Man önskar att man är landmärken till sina barn, de ska veta att man alltid finns där för att stödja och hjälpa dem. Det ska vara lätt för dem att hitta mig. Det är inte alla förunnat att ha föräldrar som är landmärken. Utan det kan till och med vara så att barnen får bli landmärken till sina föräldrar, vilket kan kännas tungt ibland. Då har man som barn, ingen som står rakryggad upp och kan stötta i vått och torrt, och bara finnas till hands om det behövs. Men då har man förhoppningsvis hittat någon annan människa som kan vara ett landmärke för en.

Eftersom jag jobbar som lärare har man fått stötta en och annan elev, och förhoppningsvis varit som ett tydligt landmärke för dem. Man vill ju visa dem rätt väg i livet. Jag fick igår ett mail om vad sunt förnuft kan betyda, och tyvärr är det som det stod i mailet att sunt förnuft finns snart inte hos gemene man längre. Utan det har istället blivit utbytt mot bl.a.

"JAG VET MINA RÄTTIGHETER",

"JAG VILL HA DET NU!",

"DET ÄR NÅ'N ANNANS FEL"

"JAG ÄR ETT OFFER"

Det är synd om det blir på det viset att det enkla tankesättet försvinner. Sunt förnuft är ibland det enda som behövs för att klara sig bra i livet. Om man dessutom lägger till kunskap som vi i skolan förmedlar eleverna, kommer de att klara sig bra i livet. Det är min uppfattning i alla fall.

3 kommentarer:

femfemman sa...

Har hittat ett ställe med en del blåbär i vår skog. Plockade en del bär förr, men vi är så dåliga att göra åt dem.HAr fortfarande ett natal blåbärspåsar i frysen....Tänkte plocka lite att äta med mjölk- och att göra paj av framåt helgen... Svarta vinbär har vi plockat ner från buskarna. Har saftat, geléat och frusit. Nu får vi se till att använda dem!Vi gick en fem km-runda idag före regnet- jag och C-E. Vi plockade 3 liter kantareller utmed skogsvägen. Helt otroligt vilket kantarellår det är.
Nu regnar det ute, så nu kan man med gott samvete kura i öronlappsfåtöljen och läsa färdigt Kallentoft-roman nummer två. Han är riktigt bra, Mons Kallentoft- skriver enkelt med mycket suggestivt. Ha det bra bland bärtuvor och hallonbuskar.

Inga Johansson sa...

Har plockat minst 5 liter skogshallon. Det finns massor i år och jag behöver bara gå ut bakom ladugården så hittar jag dem. Tycker också om att gå i skogen och meditera. Ska plocka lite mer blåbär och kanske lite mer hallon. men nu regnar det så man kan med gott samvete göra annat.

Bobo sa...

Vi har plockat 11-12 liter blåbär och ca 5-6 liter skogshallon. De är så stora på en del ställen, så de ser ut som trädgårdshallon. Då är det extra roligt att plocka =) Började i skogen för att ha städat och bakat en tårta. Ska nu cykla u till goda vänner för att öva till framträdandet på 50-årsfesten. Så rensningen av blåbär får vänta tills senare.