onsdag 14 april 2010

Bloggprat...igen...

Jag hade förmånen att få prata och visa bloggar och bloggandets del i undervisningen, igår på vår It-dag i rektorsområdet. Det är alltid kul att visa kollegor nya saker...om de dessutom visar intresse för det är allt ännu bättre.

Vi på högstadiet skulle visa för de som undervisar i de lägre åldrarna hur vi använder datorerna.
Jag har tydligen blivit lite känd för att blogga, så det fick jag visa.

Min blogg som jag startat för hemkunskapens år åtta var med och klassbloggen var med.
Men jag visade mest andra bloggar, som jag själv har fått mycket inspiration från. Det handlar om IT-mamman som ofta inspirerar mig till att pröva nya saker, och på hennes blogg finns det länkar till mycket man kan använda i skolan.

Vi har två egna bloggare i Falkenbergs kommun, med anledningen om 1-1 projektet.
Johnssons tankar är en av dem och Frökens funderingar heter den andra. De båda har fått i uppdrag att skriva om hur deras arbete går till och förändrades i samband med att datorerna kom in i skolan.

Jag visade även en av mina bloggkompisars bloggar som hon använder i undervisningen i engelska och geografi bl.a. World Tour Blogg. Förhoppningsvis gav det idéer till de som lyssnade på mig att testa liknande saker.

Berättade även om min andra bloggvän som är mycket duktig inom E-twinning.
Hennes klass var bl.a. med och vann bidrag med melodifestivalliknande projekt förra året.

Jag visade då ett antal adresser till bloggar men många andra visade mycket bra saker som man kan använda ihop med datorn, talsyntesen som är helt otrolig på vår dator. Det är ett hjälpmedel som alla har tillgång till och kan använda när de vill. VI fick lära oss att scanna in material och podcast. Det presenterades mindmaps av olika slag , mindnods, och prezi var två sådana verktyg.. Någon visade även hemsidor i iweb, ett av programmen vi har på vår mac, för det är ju dessa datorer vi har och jobbar med i skolan.

Eftermiddagen gick väldigt fort ska jag säga. Jag tycker ju att detta är kanonkul =)

2 kommentarer:

Inga Johansson sa...

Kul att se dina skolbloggar. Roligt att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag tror vi lär oss bäst av varandra. Jag berättade för mina kollegor om bloggandet för några veckor sedan. Några har börjat lägga upp en klassblogg men inte publicerat än. Ska bli kul när fler kommer igång.

femfemman sa...

Hoppas att fler skolledare får upp ögonen för hur bra bloggar är, både fr elever och för oss pedagoger. Tack vare allt intressant som jag hittat på olika bloggar kunde jag visa mina kollegor (från andra skolor) på flera bra länkar, på dagens studiedag. Min grupp var i ett annat skolområde med en annan rektor, och hon hade insett vikten av att satsa på datortäthet för eleverna. Undrar när hon ska få med sig alla de andra .... ?